Vše, co jste kdy chtěli vědět o králích, ale neodvážili jste se zeptat

Vše, co jste kdy chtěli vědět o králích, ale neodvážili jste se zeptat https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38377/vse-co-jste-kdy-chteli-vedet-o-kralich-ale-neodvazili-jste-se-zeptat-38377.jpg 4 6 1

Jak je možné, že po třech staletích osvícenství a snahách o rozluštění všech hádanek našeho světa si právě instituce království zachovala zvláštní půvab, z něhož se nedokážou beze zbytku vymanit ani zapřisáhlí republikáni? Autor se vydal po stopě tohoto tajemství. Zaobírá se přitom rozličnými aspekty instituce království, počínaje mýtickými postavami, jakými byli například král Artuš nebo David, a konče soudobou, médii pronásledovanou vysokou aristokracií. Kromě toho zodpovídá řadu konkrétních otázek: Jak se vlastně člověk stane králem? Proč nosí králové korunu? A proč je lepší, když nejsou příliš inteligentní? Alexander von Schönburg se ve světě korunovaných hlav skvěle vyzná. Patří k vysoké šlechtě, jeho manželkou je praneteř Alžběty II. a na jejich svatbě tančila španělská královna Sophia. Může proto vyprávět z vlastní zkušenosti – o svém pobytu na dvoře brunejského sultána, podivném večeru s jordánskou princeznou Raniou, o návštěvě u nepálského krále bezprostředně před jeho abdikací. Výsledkem je zábavná a zároveň inteligentní freska instituce království, v níž nalézáme nejen mýtické postavy, ale i soudobou, médii pronásledovanou vysokou aristokracii.... celý text

Přidat komentář

Madelisi
30.06.2015 5 z 5

Tuto knihu jsem objevila úplně náhodou, musím říct, že je napsaná velmi zajímavým způsobem. Už jenom podle názvu se může zdát, že se jedná o populární příručku, po mém zběžném prolistování musím říct, že tomu tak je.

Autor plně využívá původu svého i své manželky, když se zmiňuje o historických osobách, dodá k nim, že se jedná o manželčina _________. Jeho žena má ve svých předcích třeba i královnu Viktorii, k tomuto si můžete přečíst, že dnes běhá po světě na 800 potomků této velké královny (a autorovy děti patří mezi ně).

Jinak je A. von Schönburg zajímavý i pro naše dějiny, jeho pratetou byla Žofie Chotková, což si pochopitelně nenechá pro sebe.

Autorovy další knížky

2017  76%Světové dějiny do kapsy
2010  83%Vše, co jste kdy chtěli vědět o králích, ale neodvážili jste se zeptat