Vraždíte Mozarta

Vraždíte Mozarta https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82340/vrazdite-mozarta-82340.peg 4 9 3

V románu sáhl autor zdánlivě po běžném námětu, s nímž se odedávna setkáváme - manželském trojúhelníku. Prosperující podnikatel středních let, který zajistí své rodině, ženě a nadanému synkovi, pohodlný a příjemný život, si namluví mladou milenku. Když mu na to žena přijde, dochází k rozvodu. V tom okamžiku opouští celý příběh koleje konvence a mění se v tragické drama. Autor neobviňuje žádného z partnerů. Takový je život. Čtenář však s hrůzou sleduje kalvárii malého Martina, nešťastného a opuštěného, putujícího z místa na místo.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

C'est Mozart qu'on assassine , 1966


více info...

Přidat komentář

jan6775
27.01.2021 5 z 5

(SPOILER) kniha začíná popisem rodinné firmy a manželství které zapříčinilo že Marc se nestane lékařem ale stavitelem a udržení prosperující firmy je pro něj důležité. Jeho manželka zviklá na dostatek má s ním 7miletého syna Martina. Marc má ovšem milenku Marion a tak přichází na řadu rozvod. Od této chvíle se příběh mění v prožitky malého Martina. Matka Agnes hospitalizována v blázinci, otec ve firmě a tak Martin migruje k dědečkovi otce, kterého nezná. Potom k chůvě matky , kde najde svou první lásku. Celou dobu touží po obou rodičích, což se v této knize nakonec uskuteční.

BabaJaga11
26.05.2020 5 z 5

(SPOILER) Jedna z mých prvních knih, co jsem si vypůjčila z nádražní knihovny (konkrétně to bylo v Č. Budějovicích, kam jsem ji i vrátila, pak jsem ji kdysi potkala i v Roztokách). Dodnes to pokládám za jeden z nejlepších knihobudkových úlovků, a to bez ohledu na to, že jsem si ji nenechala (prostě není místo :-)).

Začátek knihy vypadá obyčejně až nudně – manželský trojúhelník, schyluje se k rozvodu. Hm, ale je tu "problém" – co s chlapcem?

Úžasné bylo, jak se malý Martin dokázal vzniklým situacím přizpůsobit – alespoň tam, kde cítil, že ho mají rádi, že není přebytečný. Nejdřív u dědečka, Markova otce, který ho vede k hudbě. Jenže aby toho nebylo málo, Mark nemá se svým otcem nejlepší vztah... Martin po nějaké době putuje na venkov, do domku bez elektřiny a tekoucí vody, zato do láskyplné náruče někdejší Markovy chůvy (tady pokud si dobře vzpomínám, už je to nějaký pátek, co jsem knihu četla, a na detaily paměť moc nemám :-)). Bohužel ani tam nakonec nesmí zůstat...

Nevím, nakolik zapracovala autorova fantazie a nakolik mu byla inspirací skutečnost, ale mnohokrát jsem si musela říct, že mnozí z těch "moudrých" a "zodpovědných" dospělých, kteří v knize vystupují, by zasloužilo pár pohlavků (a to jsem hodně mírná). Bohužel, různá dramata, byť většinou ne až tak nepochopitelná jako v knize, rozvody provázejí, a i když se rodiče obvykle zaklínají zájmem dětí, dost často sledují především svůj vlastní zájem. Smutné, moc smutné.


fialka voňavá
07.06.2013 4 z 5

(SPOILER) Autora ve svém románu přivedla láska k člověku, zejména k tomu malému křehkému lehko zranitelnému tvoru, tvoru - dítěti. Upozornil na nebezpečný symptom životního způsobu současné společnosti, na lhostejnost, s níž dospělí v honbě za postavením a pohodlím obětují své děti. Autor ukázal diametrální rozdíl v myšlení dětí a dospělých.Román burcuje nás, abychom věnovali dětem to nejdůležitější, čas a porozumění. Prosperující podnikatel Mark se zamiluje do mladé ženy. Jeho nynější manželství se bortí a začíná drama, které se nejvíce dotýká malého Martina, putujícího z místa na místo, neboť Agnes - matka, je na léčení. Martin uteče z domu bohatého strýce, 2 dny je nezvěstný. Příběh končí hapyendem: manželé Mark a Agnes se usmíří. Ovšem Martin za tu dobu nabyl trpké zkušenosti.

Štítky knihy

manželství rozvod psychologie dítěte, pedopsychologie

Autorovy další knížky

Gilbert Cesbron
francouzská, 1913 - 1979
1981  80%Vraždíte Mozarta
1979  40%Vězení i království
1982  83%Pařížská neviňátka
1975  40%Šarlatáni