Vražda v předstihu

Vražda v předstihu https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29412/vrazda-v-predstihu-29412.jpg 2 15 6

Poslední nadějí krachujícího okresního týdeníku je chystaná senzační reportáž redaktora Kalouse o nekalostech při privatizaci kulturního střediska, ve kterých mají být zapleteni vlivní podnikatelé i politici. Těsně před zveřejněním je však ukradena ze starého sejfu disketa s jedinou kopií chystané reportáže. K vloupání se sice veřejně přizná starý kasař Karas, nikdo mu ale nevěří. Když se však vzápětí záhadně ztratí, je případem pověřen kapitán Borecký, který se svými spolupracovníky postupně objasňuje situaci v redakci, kde už tak složité osobní vztahy komplikují zvláštnosti novinářské profese i napjatá finanční situace. Poté co je objevena mrtvola redaktora Kalouse, nabírají události rychlý spád. Na první pohled jasná spojitost mezi vraždou a vloupáním do redakce dostává trhliny, objevují se další možné motivy a souvislosti, navíc nikdo z podezřelých nemá pevné alibi. Pak dochází k dalšímu vražednému útoku...... celý text

Přidat komentář

ennlady
04.10.2020 1 z 5

Ajaj, zase jedna česká zelená, která mě zklamala. Celou dobu probíhá sááááhodlouhé vyšetřování vyloupení sejfu v redakci dosti nevalné pověsti a stejně tak vleklé vyšetřování vražd a pokusu o vraždu osob s touto redakcí spojených. Přitom je čtenář poměrně obsáhle seznámen s atmosférou, zaměstnanci a jejich prací v týdeníku, který je zde vydáván, ale to je tak nezáživné, že se v mžiku pletou jména a postavení, akorát tak víme, že si mezi sebou půjčují foťák. Jinak o postavách jsem se nedozvěděla skoro nic, všechny vykresleny naprosto ploše, bezbarvě a nezajímavě, úplně k ničemu. Postava samotného hlavního vyšetřovatele borce Boreckého je ovšem zajímavá už tím, že víme, do jaké barvy se nejraději obléká, kolik litrů (a jakých) tekutin vypije za den a jak se potí. Ale vyšetřuje se také, to ne že ne a nakonec se zločinec samozřejmě najde, ale i ten konec je je nudný jako celá kniha. Takže škoda, přitom bych řekla, že styl Bešťákova vyprávění není špatný, ale když se to dá dohromady...

jprst
16.08.2020 1 z 5

Moje jasné hodnocení: Nic o ničem a zbytečná ztráta času. Jedna hvězda jen ze slušnosti, protože jde o českého autora, ale jeho další knihu si zatím (a zřejmě ještě dlouho) nedám.


dagmar5477
10.04.2018 3 z 5

Číst se to dalo, ale bylo to dosti rozvleklé a vypravovat někomu děj, bych teda opravdu nedokázala.

Marla
09.11.2017 1 z 5

Děsně nudné, dočetla jsem včera a dnes už nevím, o čem to bylo.

marlowe
17.08.2014 2 z 5

Další z nekonečné řady šedivých, nevýrazných, odnikud nikam se potácejících současných českých detektivek.

A pořád to samé, monotónní klapity-klap, jako nikdy nekončící refrén mlýnku na potoce: Matné, zaměnitelné postavy, nepravděpodobný příběh, prkenné dialogy ve stylu "proboha, takhle přece nikdo nemluví", literární styl na úrovni školních slohových prací, vyšetřovací postupy kriminalistů zcela se míjející s realitou, zápletky na hranici (a mnohdy i za hranicí) uvěřitelnosti, akční scény ve stylu socialistických kriminálek, točených "na první dobrou".

Nuže tedy: Jedna hvězdička za relativně věrohodné zobrazení novinářské práce, druhá za to, že celá story, přes veškeré uvedené výhrady, jakžtakž drží alespoň NĚJAKÝ tvar.

Keddie
09.04.2014 4 z 5

Příjemná detektivka, která se dobře čte. Má celkem obstojnou zápletku, slušný spád. Líbila se mi.

Štítky knihy

české krimi české detektivky

Autorovy další knížky

Václav Bešťák
česká, 1967
2009  79%Vražda v blázinci
2007  49%Vražda v předstihu
2021  %Vraždy podle da Vinciho