Vražda v Jekatěrinburgu: Poslední dny Romanovců

Vražda v Jekatěrinburgu: Poslední dny Romanovců https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485824/bmid_vrazda-v-jekaterinburgu-posledni-dn-5ky-485824.jpg 5 10 3

Příběh vraždy, která ukončila jednu epochu dějin. Po své abdikaci strávil někdejší car Mikuláš II. s carevnou Alexandrou Fjodorovnou a dětmi měsíce v domácím vězení. Posledním dějištěm rodinného dramatu se stal „Dům zvláštního určení“ v uralském Jekatěrinburgu. Zanedlouho po příjezdu na místo, 17. července 1918, byla rodina i s doprovodem zastřelena v suterénu domu – ve jménu bolševické „revoluční spravedlnosti“. Zmapovat poslední dny Romanovců je velkou výzvou – Helen Rappaportová k ní přistoupila s pokorou, poctivě a s darem velké vypravěčky.... celý text

Literatura faktu Literatura naučná Historie
Vydáno: , CPress
Originální název:

The Last Days of the Romanovs: Tragedy at Ekaterinburg , 2009


více info...

Přidat komentář

Panophobia
12.07.2023 5 z 5

Mile mě potěšila lehkost s jakou je kniha napsaná, i přes tíhu obsahu o kterém pojednává. Líčení posledních dnů Romanovců jsou zajímavě proložené politickým a příbuzenským kontextem, což z knihy dělá dobrý úvod do komplexních témat ohledně Romanovců a revoluce.

Jacinda123
30.04.2022 3 z 5

Vždy sa poteším keď u nás vydaju takúto knihu, len by som privítala keby bola o menej obohratej téme. Napríklad je veľa kníh o vražde v Jekatěrinburgu, ale skoro žiadna o osudoch menej známych členov vtedajšej rodiny Romanovovcov (Mária Fiodorov a...)


Becca_
26.02.2022 5 z 5

Kniha zachycuje poměrně podrobné líčení posledních dnů rodiny v zajetí. Cenné jsou pro mě především popisy charakterů členů rodiny, zejména pak dcer. Autorka se citlivě zabývá úvahami, co Romanovci v posledních dnech mohli prožívat, jak se mohli cítit, co si mysleli v kruhu rodinném. Autorka se dle svých slov zdržela hodnocení vlády cara Mikuláše II., takže pokud by někdo chtěl vědět podrobněji příčínu toho všeho, musí sáhnout po jiné knize. Při čtení knihy mi šel mráz po zádech, především při popisu ohavné brutální popravy. Jediné mínus je, že originál knihy je napsaný v roce 2009, tudíž kniha neobsahuje nejnovější informace k exhumaci těl dvou „nejmenších členů“ rodiny.

Štítky knihy

Romanovci panovnické dynastie

Autorovy knížky

2022  92%Vražda v Jekatěrinburgu: Poslední dny Romanovců

Kniha Vražda v Jekatěrinburgu: Poslední dny Romanovců je v

Právě čtených2x
Přečtených13x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce43x
Chystám se číst36x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x