Vranská

Vranská https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86108/bmid_vranska-86108.jpg 4 21 7

Případ vraždy Slovenky Otylie Vranské, prostitutky, žijící v Praze, která byla bestiálně zavražděna a vražda nebyla nikdy objasněna.

Přidat komentář

hoceli
19.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Příběh Otýlie Vránské lze považovat za jeden z největších případů naší historie. Brutalita, způsob či samotné vyšetřování utkvělo v hlavě několika lidem či vyšetřovatelům, kteří se snažili, i přes horší vyšetřovací možnosti, najít a usvědčit vraha této nebohé dívky. Několik desítek let byl viník neznámý, až do roku 2023 kdy byl tento případ (na 80%) objasněn.
Autor této knihy se skrze zapáleného novináře snaží čtenáři předložit několik možných pachatelů či motivů, které mohli vést k tak brutálnímu činu. I když pachatel je již v současnosti znám, čtení této knihy Vás může přivést i na jiné teorie nad kterými se jistě pozastavíte.
Tuto knihu doporučuji! Dovede čtenáře k jistému zamyšlení a umožní nahlédnout do novinářské a vyšetřovatelské práce v první polovině 20. století.

Tarantin
01.05.2020 4 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih. Bavilo mě projít si lokály, kam chodila Otylka. Byl jsem se podívat i na opuštěném bohnickém hřbitově, kde má být dle knihy pohřben její údajný vrah. Moderní kriminalistické bádání na bázi DNA však ukazuje spíše na klasický milenecký trojúhelník a vraždu ze žárlivosti spáchanou vojákem z povolání a jeho konkubínou.


Abroš
15.03.2020 4 z 5

Četlo se mi to dobře.Pátrání novináře po okolnostech snad nejznámější prvorepublikové vraždy.Pravdu dnes už nikdo nezjistí,ale autor vnáší zajímavý vhled,že to třeba částečně mohlo takhle i být.Proč ne

Veronika33
19.06.2019 4 z 5

Kniha napísaná veľmi ťažkým štýlom na čítanie. Na začiatku stále autor odbieha od príbehu Vranskej a rieši úplne nesúvisiace udalosti. Neskôr sa už drží tejto téme, miestami to bolo zaujímavé, ale veľakrát je tam iba taká omáčka. Nakoľko nebol tento prípad vyriešený, obsahuje kniha veľmi veľa dohadov. Zaujímavé, ale viackrát by som to už nečítala.

h2220
20.07.2016

Příběh Otylky Vranské je zpracován několika autory. V této se autor odpouští částečné fikce. hlavní postavou je redaktor, který jde po stopách vraha. Něco mu naznačují zprávy z policejní direkce, závěry si však musí činit sám a podle toho "pustit" do novin, kde je zaměstnán, skutečná fakta i čiré smyšlenky. ... Vrah však v knize vypátrán (jako i ve skutečnosti) nikdy nebyl. V druhé části knihy se redaktor po mnoha letech setkává s lidmi, kteří se snad mohli setkat s údajným vrahem Vranské, zejména s kamarádem, bývalým lékařem psychiatrické léčebny, kde údajný vrah měl být po mnoho let hospitalizován ... vyústění příběhu vyznívá rozpačitě ....

edith79
16.06.2015 2 z 5

Prokousat se na konec této knihy, jejíž rozuzlení samozřejmě pravdu neodhalí mi trvalo vcelku dlouho a po pravdě jsem se v knize i trochu ztrácela. Literatura faktu je asi v tomto případě zajímavější.

bezprezdivky
12.01.2014 3 z 5

Zajímavé vyprávění novináře, který o případu Vranské tehdy psal. Nicméně konec (tedy naznačené vyřešení) je čistá fikce.