Vosy v láhvi

Vosy v láhvi https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516772/bmid_vosy-v-lahvi-j0e-516772.jpg 5 12 3

Léto 1939. U majáku v Ploumanachu na divokém bretonském pobřeží se poprvé setkává student Marc Kervel s Pařížankou Madeleine, jejíž matka pochází z Čech a otec je potomkem jedné z nejbohatších židovských rodin ve Francii. Pravděpodobně by zůstalo u pomíjivé letní lásky, jenomže o pár týdnů později začala válka… Příběh knihy je inspirován vzpomínkami Desiré Camuse, skutečného účastníka bretonského hnutí odporu, a pohodovou atmosférou francouzských válečných komedií, jako byla například Sedmá rota za úplňku. Odehrává se v Bretani, Normandii i okupované Paříži. Jak čas ubíhá, nebezpečí se zvyšuje. Láska, humor i napětí v románu Zbyňka Kašpara, autora úspěšných knih Paříž, město lásky a nenávisti, Kruté příběhy sladké Francie a Cesta do hlubin Italovy duše (a žaludku).... celý text

Přidat komentář

Ondřej827
26.07.2023 5 z 5

I o válce se dá psát s humorem a tak, že román místy vyzařuje pohodovou atmosféru. Děj pádí vpřed a postupně se projevují i vážnější tóny ve vyprávění i nějaké to ironické pomrknutí, odkazující k dnešní době. Chápu, že se děj odehrává za války i to, že byl autor veden snahou o maximální realističnost, ale smrti jedné z postav mi bylo vážně líto... Celkově palec nahoru, nemohl jsem se od četby odtrhnout.

evask
12.07.2023 4 z 5

Pan Kašpar píše hezky, ale čím víc jsem měla přečteno, tak tím víc mě to přestávalo bavit. Chytla jsem se zas až na konci.


Daniel022
17.06.2023 5 z 5

Četl jsem autorovy předcházející tituly, které sice patří do žánru populárně naučné literatury, ale jsou psané nesmírně zábavně. K románu jsem však přistupoval s jistou dávkou nedůvěry. Nicméně mne vůbec nezklamal. Humor střídá napětí, děj pádí vpřed a nakonec mne vtáhla i romantická linie příběhu, ačkoliv si jinak na zamilované příběhy moc nepotrpím. Už dávno se mi nestalo, že bych se od nějaké knihy nemohl odtrhnout, tentokrát ale ano. Román si na nic nehraje, nepředstírá experimenty s formou, ani nějaké hlubokomyslné úvahy. Když se však člověk po dočtení díla nad osudy a postoji hrdinů zamyslí, nechtěně mu dojde, že předválečná Francie nemá k dilematům současnosti vůbec daleko. A to mi přijde jako největší deviza. Vosy v láhvi jsou nesmírně čtivé a přitom vůbec ne hloupé.