Volkswagen blues

Volkswagen blues https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82136/mid_volkswagen-blues-VmW-82136.png 4 15 2

Jack Waterman, hlavní postava knihy, je hubený čtyřicátník v sepraných džínách a vlněném svetru, který se živí jako spisovatel neúspěšných románů. Má bratra Thea, jež po vzoru Kerouaca putuje po USA a občas o sobě nechá vědět prostřednictvím pohledu, zaslaného tu z Východního pobřeží, tu ze Západu USA. Pak ovšem zprávy přestanou přicházet. Jack nejdřív na bratra nemyslí, ale krátce po svých narozeninách si najednou sbalí věci, dá do pořádku minibus Volkswagen, vezme poslední (nyní už sotva čitelnou) pohlednici se záhadným textem od bratra a vydává se na nejistou cestu, aby bratra našel. Jednoho dne si Jacka stopne dívka, napůl Indiánka vyučená automechanikem, Velká Luční Kobylka, s černou kočičkou v kapuci.Od této chvíle putují společně, nejdřív přes část Kanady a pak i přes celé Spojené státy, po uzounké červené nitce Theových stop, které, jak se ukazuje, ještě čas ani vítr nezavál do koutů zapomění.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Volkswagen blues , 1984


více info...

Přidat komentář

Lessana
15.11.2018 3 z 5

Tento quebecký "román na ceste" sa, treba povedať, nečíta zle. Putovanie Jacka Watermana v obytnom aute z Gaspé do San Francisca s Veľkou Kobylkou predstavuje dva pohľady na americkú históriu i súčasnosť. Každý z nich pátra po svojej (ne)vlastnej zemi, hľadajú Jackovho brata Thea, seba i jeden druhého. Text je poprepletaný hovormi o tolerancii, úcte, úvahami o rovnoprávnosti a ohľaduplnosti.

rostwin
14.01.2014 4 z 5

Van od Volkswagenu na cestě, bosá poloindiánka, odkazy na Hemingwaye, Kerouaca, Ferlinghettiho a další mé oblíbené autory, putování napříč Amerikou, auto plné "vypůjčených" knížek, kontrast mezi mýtickou Amerikou z časů indiánů a démytizovanou Amerikou osmdesátých let, vandrák jen s plachtovinou, hledání.


Autorovy knížky

Jacques Poulin
kanadská, 1937
1998  80%Volkswagen blues

Kniha Volkswagen blues je v

Právě čtených1x
Přečtených17x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce4x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x