Volání lesního rohu

Volání lesního rohu https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71376/volani-lesniho-rohu-71376.jpg 3 2 2

Výběr povídek s loveckou tématikou sovětských autorů sestavila Julie Heřmanová, kniha ilustrována Zdeňkem Brdlíkem (akvarely) a Ervínem Urbanem. Překlady povídek Julie Heřmanová (JH),Karolína Dušková(KD),Ruda Havránková(RH),Jaroslav Hulák(JHu) a Jana Kadlecová(JK). Obsah : Michail Prišvin - Můj domov - Lovec básník - Bílá duha - Lov na hlušce - Zdroj radosti - Vzpoura člověka (JH); Konstantin Paustovskij - Lesy - V lukách - Mšary - Smolař (JH); Vladimír Arseňjev - Vodopád (KD); Jefim Permitin - Sřezávání pantů - Hlavatka - Škola odvahy (JH); Nikolaj Zvorykin - Starý vlk - Ryšavý lišák (JH); Vitalij Bianki - Askyr, sajanský sobol - Zlatý racek (JHu); Ivan Aramilev - Vnuci - Na Čanech - Hlušec - Na dropy (RH); Valerian Pravduchin - V Sarybašské soutězce (JH); Nikolaj Zarudin - Šero věků - Ve třech zátočinách potoka(JH); Vachtang Ananjan - Bílý kozorožec - Slepý archar - Mrtvý orel (JH); Maxim Zverjov - Uragbajův orel (JH); Vladimír Matov - Vlkobijce (JH); Igor Kolokonnikov - Srpnový tok (JH) Lev Larskij - U minového pole (JH); Fjodor Abramov - Psí hrdost(JH); Vladimír Solouchin - Zimní den- Na stepní řece (JH); Jurij Nagibin - Poslední lov(JH); Gleb Goryšin - Vzpoura - Labutě (JH); Jurij Kazakov - Dým (JK); Viktor Astafjev - Předtucha - Ještě žije! (KD);... celý text

Přidat komentář

LukasB.453
13.07.2023

některé povídky jsou prostě blbé (možná je to tím, že netrpím vášní ausgerechnet loveckou). dvěi mě dostaly. o pronásledování postřeleného losa a o lovu sítí na řece. překvapivé. nelituji.

nightlybird
20.03.2011 2 z 5

Přiznám se, že nemám nijak rád lovecké povídky a tahle záliba v zabíjení zvířat se vymyká mému chápání. Zastávám názor ,vštěpovaný mi otcem, že chlap má zabít zvíře, pokud mu chce zkrátit utrpení a nebo jej chce sníst - případně pokud to zvíře chce sežrat jeho. Všechny ostatní případy jsou zhovadilostí. Tady v těch - vesměs krátkých povídkách - se ale občas objeví něco, kvůli čemu je čtu. Přírodní poezie v próze, popisy lesních zákoutí atp. - pokud to není přehnané až do kýče, tak si tím dokáži pročistit duši.


Část díla

Autorovy knížky

Julie Heřmanová
česká, 1905
1980  50%Volání lesního rohu