Vojenský újezd Březina

Vojenský újezd Březina https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479552/bmid_vojensky-ujezd-brezina-9yp-479552.jpg 4 1 1

Publikace se věnuje vojenskému újezdu Březina (historie území, správa vojenského újezdu, vojenské využití újezdu, hospodářské využití, další subjekty zde působící, příroda v újezdu, základní informace o armádě, Jihomoravském kraji a ČR, mapa újezdu). Neprodejné.

Přidat komentář

Boby17
29.08.2021 4 z 5

Knížku, vydanou na kvalitním křídovém papíru, lze věcně i rozsahem rozdělit na dvě poloviny. První se v souladu s názvem věnuje vojenskému újezdu Březina za humny města Vyškova, druhá půlka knížky pak pojednává o správním členění státu, Jihomoravském kraji, o organizaci Armády ČR, o přírodě v ČR, dálniční síti, krajských a lázeňských městech, národních parcích, památkách UNESCO, nejvyšších horách, řekách a vodních plochách, či o obyvatelstvu.
Činí to na mě dojem, že byly peníze na nějaký rozsah publikace, tak ji bylo třeba zaplnit tou rozsahem druhou polovinou. Pokud by to bylo míněno jako upomínkový předmět pro cizince, pak by obsah byl úplně OK, ale jistě by byla vytištěna v angličtině či jiném světovém jazyce.
Na druhou stranu je zde všechno v kostce, takže může sloužit i jako nějaké vademecum údajů o České republice a to jistě není na škodu.
Moje hodnocení sráží, dvě zjištění:
str. 87 - u 74. mechanizovaného praporu není uvedena posádka Bučovice, přičemž tento útvar se z místa dislokace od doby svého vzniku v roce 2008, tehdy jako 74. lehký motorizovaný prapor, nehnul (to by snad ministerstvo obrany mělo vědět!).
mapa 15 - vydavatel Ministerstvo obrany - geografická služba AČR, 2020. Na této mapě není zakreslena vodní nádrž Kopaniny z roku 2017 za obcí Zelená Hora, ležící přímo na hranici vojenského újezdu. Tak nevím, jestli se smát, nebo brečet nad úrovní české vojenské kartografie. Snad naši vojáci, až půjde někdy do tuhého, na špatné mapy nedoplatí.