Voda včera, dnes a zítra

Voda včera, dnes a zítra https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393841/mid_voda-vcera-dnes-a-zitra-3ZL-393841.jpg 4 15 5

Ve volném pokračování úspěšného titulu O lidech a vodě se s autorem, celosvětově působícím hydrogeologem, vydáme na cestu prostorem i časem, abychom se podívali, jak zásadním způsobem voda formovala lidské dějiny. Čtenáře možná překvapí, že jde o knihu optimistickou. Historie totiž ukazuje, že všechny problémy, o nichž se dnes tolik diskutuje a které považujeme za fatální pro další vývoj naší civilizace, nejsou ve skutečnosti nic nového. Právě naopak. Lidé po celém světě se s hrozbou nedostatku i přebytku vody museli vypořádávat neustále a naši předkové při tom často projevovali pozoruhodnou invenci. Mnohé zdánlivě archaické postupy nám mohou pomoci i v současnosti. Stačí se podívat do minulosti a vzít si ponaučení!... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Voda včera, dnes a zítra , 2018


více info...

Přidat komentář

Simona99
18.01.2023 5 z 5

Supr knížka! Přehledná, napsaná s lehkostí... :-) Čtenáři moc dobře přiblíží problematiku s vodou. Představuje i spoustu zajímavostí. Za mě paráda a jen doporučuji.

watta
26.06.2021 4 z 5

Rozhodně stojí za to přečíst, jsou tam zajímavé podrobnosti o některých historických vodních systémech, obecně není čtenář zahlcen a informace jsou podané čtivou formou.


Uka
27.12.2020 4 z 5

Sice je kniha plná zajímavých informací a souvislostí, ale trochu mně na ni vadí, že prosakuje i do politiky. Vlastně politika ani tak nevadí, jako spíše její směřování k podpoře jednoho světonázoru spojeného s osobami klanu Klausů. Ti tam ovšem nejsou výslovně uvedeni, takže naštěstí zůstává jen pojednání o hlavní myšlence knihy - vodě. A ta je hodně zajímavá. Za čtyři hvězdičky.

Verrrunka
30.09.2020 3 z 5

Zajímavá kniha, spousta užitečných informací, ale četla jsem jí pekelně dlouho. Vůbec mi nevyhovovalo členění stránek, to byl pro mě docela chaos. Ke konci už mi přišlo zmatené i řazení kapitol a skákání z tématu do tématu. Jako dílčí informace super, ale jako celek to za mě moc nefungovalo.

Souteska
09.12.2019 4 z 5

Doporučuji začít knihou O lidech a vodě, tam je vše shrnuto velmi pěkně, tahle druhá kniha pro mě méně faktická, spíše vyprávěcí, je částečně o historii, částečně jsou tam zajímavosti současné, a hlavně stále podává tutéž myšlenku jako kniha první - problémy s vodou jsou v kterékoliv oblasti světa technicky řešitelné, a ani nám na Zemi voda nikdy nemůže dojít. Je příjemné přečíst si slova odborníka místo ukřičených aktivistů, kteří o tom vědí... víte co.

Autorovy další knížky

Zbyněk Hrkal
česká, 1957
2015  97%O lidech a vodě
2016  75%Kurýr
2018  79%Voda včera, dnes a zítra
2020  93%Stopy bílého muže - Voda včera, dnes a zítra
2023  60%Za vodou po třech kontinentech

Kniha Voda včera, dnes a zítra je v

Právě čtených1x
Přečtených17x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce12x
Chystám se číst21x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x