Vnitřní revoluce

Vnitřní revoluce https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184948/vnitrni-revoluce-184948.jpg 5 29 4

Reprezentativní antologie učení Jiddu Krishnamurtiho ukazuje v plné šíři skryté kořeny problémů člověka: zdeformované myšlení, které si samo nevědomě vytváří různé strachy, frustrace a konflikty. K řešení všech problémů je nutné skutečné porozumění, tj. poznání pravdy a poznání vlastní psychiky. K poznání sebe sama je potřebná stálá bdělá pozornost, stálé uvědomování si všech svých duševních hnutí. A tímto uvědoměním je pak možné dojít až k vlastní radikální transformaci, opravdové vnitřní revoluci. Krishnamurtiho racionální přístup - jenž se nezakládá na žádném náboženském systému ani na nějaké víře, ale naopak proti nim ostře vystupuje - zaznamenal velký úspěch v moderním západním světě a ovlivnil i mnohé významné vědce a spisovatele, mj. Davida Bohma, Ruperta Sheldrakea a Aldouse Huxleyho.... celý text

Duchovní literatura
Vydáno: , DharmaGaia
Originální název:

Krishnamurti for Beginners , 1995


více info...

Přidat komentář

Eldar80
17.12.2022 3 z 5

Chtěl jsem dát jen dvě hvězdy. Nedokázal jsem si z toho nic vzít. Spousta tvrzení je sice naprosto pravdivá, ale co s tím? A kritiky dnešní společnosti jsem už četl dost. Zrovna to neočekávám v duchovní knížce.
Tohle je první kniha, kterou od Krishnamurtiho čtu a tak mi možná uniká nějaký kontext. Skládá se z několika částí. První třetina je shrnutí jeho života, pak tam je několik přednášek, otázky a odpovědi a jím psané krátké texty.
Naprosto stěžejní je tohle: „Někteří z těch, kteří četli rukopis (Krishnamurtiho deník), byli dlouho proti jeho publikaci. Krishnamurti totiž vždy tvrdil, že jakýkoli člověk na jakémkoli stupni svého vývoje se může transformovat na základě porozumění skutečnosti. Z knihy je však vidět, že samotný Krishnamurti není obyčejný člověk, který se transformoval, ale spíše unikátní bytost, existující ve zcela odlišné dimenzi.“ (!) str. 44
Jako zaostalého konzervativce mě měl varovat už název. Jsem tradicionalista a jsem tak moc konzervativní až je to málem mentální postižení. :D Ke čtení jeho dalších knih mě to fakt nepřesvědčilo.
Nejvíc přínosný byl popis jeho dětství a spojitost s Teosofickou společností. To je ta hvězda navíc. Někoho to může posunout dál a tak nechci odrazovat nízkým hodnocením. Jsem rád, že jsem to četl až teď.
Obávám se, že číst to na střední nebo vysoké, tak by mě to mohlo zbytečně zmást. Krishnamurti si sem tam hloupě protiřečí. V knize čteme, že čtení knih nám nepomůže. Je proti posuzování a přitom je to odsudků plné.
Otázka je, kolik jeho žáků dosáhlo nějaké realizace. Situace je špatná. Navzdory mnoha duchovním naukám nám tady nepobíhají davy osvícených, ale naopak jsou ezo lidé vnímáni spíše negativně.
Úplně tomu chybí soucit a empatie. Vysoký duchovní vhled přetavený do chladné moudrosti. Vzniká tak systém založený na očividných pravdách, ale není zde zmíněná práce s morálkou nebo mravností.
Sám říká, že politické revoluce vedly ke krizím. Aby tam nevedla i ta vnitřní. Raději se budu dál držet buddhismu a dalších tradičních učení. Nejsem cílovka a tak bych to možná ani neměl hodnotit.
Super čtení pro rozumově založené a komu buddhismus přijde málo intelektuální. Dobré pro ateisty, liberály a neomarxisty. Krishnamurti je ostře proti náboženství. Vtipné je, že nepoužívá termín ateisté, ale komunisté. :D
Možná jsem to nepochopil. Někdy je nutné přečíst víc knih nebo se líp orientovat. Ale stejně. Důvěru si získáte spíše svou dobrosrdečností než tím, že budete říkat pravdu. Čtěte opatrně. A buďte na sebe hodní. 65%

Zůzalína
14.04.2022

Dobrý den, ráda bych si tuto knížku koupila (měla jsem jí půjčenou z knihovny a ráda bych jí měla doma), jen není nikde k sehnání. Jestli by ji někdo už nepotřeboval, ráda odkoupím ;) ZK


nothing_forever
27.07.2018 5 z 5

K tomuto autorovi jsem se dostal skrze negativní komentář na knihu "Moc přítomného okamžiku" od E. Tolleho. V komentáři se píše, že Tolle vykradl Krishnamurtiho myšlenky a učení. Není to pravda. Oba autoři mluví o tom samém, každý však úplně jiným způsobem. Byl jsem schopen číst a rozumět Krishnamurtiho dílo jenom díky tomu, že mi to pan Tolle velice jednoduše a pochopitelně vysvětlil. O to více jsem žasnul nad moudrostí, bystrostí a lehkostí, s jakou Krishamurti analyzoval jakékoliv opravdu vážné problémy běžných lidí. Nemohl jsem se od toho odtrhnout. Krishnamurti zde definuje pojmy, nad kterými jsem já nikdy neuvažoval, jako je například problém a jeho řešení, strach, touha, naděje, láska, konflikt, potlačování, odmítání, duchovnost a mnoho dalších. A pokaždé jde až na samou dřeň zkoumaného jevu.
Pokud Vás zajímá učení E. Tolleho, určitě si nenechte ujít ani tuto knihu od pána Krishnamurtiho a velice pravděpodobně i jeho další knihy.

kmentova
04.01.2015 5 z 5

Doporučuji všem, kteří chtějí poznat sama sebe, poznat, jak pracuje mysl člověka a o co jde v životě člověka. :-)