Vnitřní krajina zmizelého města. Náboženská bratrstva barokního Brna

Vnitřní krajina zmizelého města. Náboženská bratrstva barokního Brna https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297081/bmid_vnitrni-krajina-zmizeleho-mesta-nab-sZo-297081.jpg 5 1 1

Kniha se zabývá fenoménem laických náboženských sdružení v potridentském období. Na příkladu moravského města Brna je rekonstruován význam a působení těchto sdružení v rámci městského organismu. Zohledněna byla jak perspektiva samotných bratrstev (organizace, činnost), tak i optika města a měšťanů (popularita bratrstev a vývojové aspekty). Největší část knihy je věnována detailnímu rozboru stanov jednotlivých sdružení a jejich činnosti v rámci města.... celý text

Přidat komentář

Murphy722
06.11.2018 5 z 5

Kniha je napsána s láskou pro detail a je to patrné z každé stránky. Poznámkový aparát je přebohatý a není opomenuta žádná skutečnost či okolnost ohledně zmíněného fenoménu.
Náboženská bratrstva nedemonstrovala jenom svoji zbožnost, ale také okázalost a lesk, se kterými se vnějšímu světu prezentovala, jak tomu bylo v baroku zvykem. Díky těmto spolkům byly nákladně pořízeny, vyzdobeny a především vystavěny oltáře v brněnských chrámech, které si můžeme prohlédnout dodnes a u kterých se pravidelně bratrstva setkávala a sloužila mše za svoji spásu, ale hlavně za zemřelé (S vyjímkou některých dnes zaniklých oltářů ve farním kostele svatého Jakuba.). Dnešnímu člověku připadne až úsměvné, kolik času, úsilí a hlavně peněz investoval barokní člověk do náboženství.
Ale zkrátka barokní doba je kouzelný historický úsek, kdy se člověk modlil, žasl nad "božím divadlem" a žil ve společenství slibující lepší zítřky skrze církevní hodnostáře a širokou družinu náboženských řádů.

Autoři knihy

Vladimír Maňas
česká, 1979
Tomáš Malý
česká, 1978

Kniha Vnitřní krajina zmizelého města. Náboženská bratrstva barokního Brna je v

Přečtených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x