Vnitřní hra tenisu

Vnitřní hra tenisu https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/132007/vnitrni-hra-tenisu-132007.jpg 5 16 3

Nejúspěšnější kniha mezinárodně proslulého trenéra a kouče odhaluje principy vnitřní ("skryté") hry odehrávající se v "hlavě" každého tenisty mezi "prvním já" (mysl) a "druhým já" (tělo), která spolu soupeří o převzetí kontroly nad hrou, a rozhodují tak o jejím úspěchu. Autor rozebírá jednoduché psychologické postupy, jak se s tímto vnitřním zápasem vyrovnat - jak jej "zklidnit" - a zlepšit tak hru na každém stupni tenisové vyspělosti. Analyzuje nejen pocity, se kterými se setkává každý hráč, ale přináší i praktické rady, jak se s nimi vypořádat a zlepšit osobní mentální předpoklady, aby si mohl hru opravdu užít. Kniha je určena jak profesionálům, tak amatérským hráčům, kteří chtějí svou hru dále zdokonalovat.... celý text

Literatura naučná Sport
Vydáno: , Management Press
Originální název:

Inner game of tennis , 2009


více info...

Přidat komentář

freestyla
25.10.2018 4 z 5

Dobrá koučovací kniha o tom, jak utlumení ega a rozvinutí vnitřního já dokáže divy, a to nejen na kurtu.

Pár citátů z knihy:

"Doufám, že jste nyní pochopili, že nepropaguji žádný způsob pozitivního myšlení, které se snaží mentálně prosadit, že vše je nádherné, i když tomu tak není. Ani jiný způsob, který říká: "Jestliže si myslím, že jsem laskavý, pak tedy jsem laskavý. Jestliže si myslím, že jsem vítěz, tak jím jsem." Podle mého se tímto způsobem První Já snaží vytvořit lepší První Já. Je to, jako když se pes honí za svým ocasem."

"Příčinu většiny stresových situací je možné popsat slovem připoutání. První Já se dostává do takové závislosti na určitých věcech, situacích, lidech a představách, které má zažité, že když nastane nebo má nastat nějaká změna, cítí se ohroženo. Osvobodit se od stresu nemusí nutně znamenat, že se musíme něčeho vzdát, ale spíše že je třeba, abychom byli schopni, je-li to nutné, něco nechat být, a přitom vědět, že přesto bude vše v pořádku. Tento postoj vychází z předpokladu, že budeme nezávislejší - ne nezbytně samotáři, ale že se více spolehneme na své vnitřní zdroje stability."

"Stres Prvního Já je zloděj, který nám může ukrást radost ze života, jestliže mu to dovolíme. Čím déle žiji, tím více oceňuji dar, kterým je život sám o sobě. Tento dar je mnohem větší, než jaký jsem byl schopen si představit, a proto čas, který prožívám ve stavu stresu, znamená, že hrozně ztrácím - na kurtu i mimo něj. Moudrost možná neznamená ani tak přicházet s novými odpověďmi jako rozpoznat na hlubší úrovni hloubku prastarých odpovědí. Některé věci se nemění. Potřeba věřit si a lépe rozumět svému opravdovému já tu bude neustále. Potřeba zbavit se brýlí, kterými soudíme sebe a jiné podle "dobrý-špatný", bude vždy branou do průzračného světa. A dokud žijeme, bude vždy nejvyšší životní prioritou mít jasno o svých životních prioritách."

"Když dojde na překonávání překážek, rozpoznáš tři druhy lidí. První považují většinu překážek za nepřekonatelné a odejdou. Druzí vidí překážku a řeknou si, že ji dokáží překonat. Pak ji začnou podhrabávat, přelézat nebo se skrze ni chtějí prodrat. Třetí typ lidí se nejprve snaží najít vyvýšené místo, odkud je vidět na druhou stranu překážky. Teprve když zjistí, že stojí za námahu ji překonat, pokusí se o to."

Madlobina
04.08.2016 5 z 5

Športujem i koučujem. Knihu som začala čítať, pretože sa na ňu odvolávali v ďalších knihách o koučovaní. Prijala som z nej výzvu objektívne pozorovať a prestať hodnotiť. Prináša to ovocie a to nie len na kurte. Doporučujem každému, kto športuje, prekonáva sám seba a hľadá hlbší zmysel.


vitzero
19.05.2014 5 z 5

Nejlepší kniha o psychické stránce věci, kterou jsem kdy četl, doporučuji každému amatérovi, jsem jím sám, ale lze aplikovat i v běžném životě nebo prosttě v lecčems, čehokoliv chcete dosáhnout, chce to jen chtít se pořád učit ;)