Vítězové nad smrtí a ďáblem

Vítězové nad smrtí a ďáblem https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/256322/bmid_vitezove-nad-smrti-a-dablem-s80-256322.jpg 4 3 1

"To byli chlapíci!", říkali moji přátelé, kdykoli se řeč stočila na některého z těch starých lékařů, kteří strkali samaritskou káru lidstva na nové cesty; ostatně - ať už šel vývoj s nimi nebo se stali bludičkou - byli tito velcí synové Aeskulapovi tesáni z docela zvláštního dřeva, měli nejen houževnatost a fanatismus objevitelů, nýbrž i vřelé srdce mužů, kteří znají život a umějí bojovat s lidmi stejně jako s démony. "Pročpak jsme se o nich dosud nic nedozvěděli?" Rozhodl jsem se tedy popsat život těchto skvělých chlapíků pro toho, kdo ještě nalézá zalíbení v pravé mužnosti a odvaze." (z předmluvy autora)... celý text

Literatura naučná Zdravotnictví
Vydáno: , Orbis
Originální název:

Männer gegen Tod und Teufel , 1938


více info...

Přidat komentář

Jelitovna
04.01.2021 4 z 5

Kromě všeobecně známých osobností Paracelsa, Mesmera, Jennera, Hahnemanna, Priesnitze, Semmelweise a Virchowa pojednává autor také o mnoha méně známých, Vesaliovi, Weyerovi, Hallerovi, Frankovi, Schönleinovi, Dieffenbachovi, Müllerovi, Pettenkoferovi, Bergmannovi, a poznáme i příběhy a jména několika dalších - Harvey, Auenbrugger, Laënnec, Graefe, Helmholtz. Možná jsem někoho vynechala.
Kniha se mi navzdory svému stáří (přes 80 let) četla dobře.
S ohledem na snad nejčastěji používáné slovo dneška (očkování) jsem si vybrala malou ukázku o Jennerovi.
"Nejen kravské neštovice chrání před pravými, nýbrž také obráceně; kdo jednou přestál pravé neštovice, u krav se už nenakazí. A to, co nazývají koňskou vyrážkou, není nic jiného než jiná forma kravských neštovic, dokonce snad i původní, a ta činí člověka rovněž imunním proti neštovičině."
"Jenner se považuje za oprávněna uveřejniti svůj objev. Pošle spisek Královské společnosti věd v Londýně. Přijde mu zpátky s poznámkou, aby si doktor Jenner nekazil svou dobrou pověst podobnými pošetilostmi.
Tiskne tedy své pošetilosti na vlastní pěst. Jen několik lékařů si toho povšimne, jsou však okamžitě nadšení. Několik podnikavých doktorů počne vyrábět lymfu z kravských neštovic ve velkém a založí společnost s r. o., aby mimořádného vynálezu bylo důkladně využito. Výsledkem toho je více úmrtí a veřejné diskuze o nejnovějším fušerství lékařů."