Virus času

Virus času https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81916/virus-casu-81916.jpg 4 7 2

Virus času : Kulturní dějiny zrychlování Peter Borscheid začíná popisem pozvolného tempa středověku a pokračuje až k honu za každou nanosekundou v dnešní době. Nezůstaneme jen u podnikatelů, techniků a politiků, jakkoli jsou jejich konání důležitá, ale budeme si všímat i sportovců, hospodyň a umělců. Vysvětlíme, proč jedni považují zrychlování za atraktivní a druzí v něm naopak vidí zákeřnou infekční chorobu. Ukážeme si, jak zrychlování změnilo nejen každodenní život mužů a žen, nýbrž i výtvarnou, hudební a filmovou tvorbu. Kniha nezamlčuje ani negativní následky rychlosti, například svištící střely trhající na kusy křehká lidská těla. Všímá si stejně tak obětí rychlosti jako inženýrů, kteří sice konstruují mamutí bezpečnostní systémy, s jejichž pomocí chtějí zajistit hladký chod našeho uhánějícího světa a zároveň ochránit člověka před negativními následky zrychlování, ale současně tím pohánějí svět k ještě vyššímu tempu. V žádném případě nechce autor dělat z rychlosti strašáka. Chce podat pravdivou zprávu o vývoji jednoho dílčího fenoménu naší technické civilizace. Chce ukázat, jak princip zrychlování v dobrém i špatném smyslu zapustil kořeny v pracovním i soukromém životě jednotlivců a jak proměnil a nadále proměňuje naše normy, hodnoty a mentalitu.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Tempo-Virus , 2004


více info...

Přidat komentář

Vincenzoci
29.12.2022 3 z 5

Kniha mi ukázala spoustu zajímavých úhlů pohledu na různé věci v naší historii, ale čekal jsem něco trochu jiného. Někdy to bylo spíš jako seznam než jako kniha. Za mě jedno přečtení stačilo.

Akana
28.07.2013 3 z 5

Kniha obsahuje spoustu přínosných informací i nezvyklých úhlů pohledu na vývoj naší civilizace v posledních cca 300 letech a ani čtivost se jí nedá upřít. Nevadila by mi ani jasná převaha faktů z autorova, tedy německého prostředí, ta myslím na celkový obraz nemá vliv. Ale trochu mě zaskočilo, že se kniha velmi zevrubně věnuje období zhruba od začátku 19. století do poloviny století 20. a poválečný vývoj je načrtnutý jen v posledním - a nepříliš rozsáhlém - oddíle, přitom právě rozbor tohoto časového úseku by mě zajímal nejvíc. A taky mi připadalo, že jde někdy jen o výčet událostí, čísel, jmen a vynálezů, zatímco nějaké hodnotící analýzy, nebo spíš jejího náznaku se dočkáme až na pár posledních stranách. Nebylo to zbytečné čtení, ale čekal jsem asi něco trochu jiného.


Autorovy knížky

Peter Borscheid
německá, 1943
2007  74%Virus času