Vinice v Provence

Vinice v Provence https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512943/bmid_vinice-v-provence-CW0-512943.png 4 43 12

Ava nutně potřebuje změnu. Změnu od práce, která ji nenaplňuje, a od života s horou dluhů, jež jí na krk pověsil její manžel předtím, než se od rodiny odstěhoval. Když k tomu zemře její dědeček, Avě začne situace přerůstat přes hlavu. Z dopisu se navíc dovídá, že zdědila vinici Château Saint-Clair v Provence. Ava neváhá a vydává se do Francie, kde jako malá trávila každé léto. Čerstvá káva a croissanty ke snídani, sklenka rosé ve společnosti pohledného číšníka Jacquesa… Konečně si někde připadá doma. Dokonce natolik, že se jí do jejího anglického domova ani nechce vracet. Opravdu by bylo tak špatné vzdát se krachujícího manželství a pokusit se místo něj zachránit chátrající vinici, kterou si zamilovala už v dětství?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Little Vineyard in Provence , 2019


více info...

Přidat komentář

knihovniceS
09.03.2024 3 z 5

Vinice v Provence
Pěkný a zajímavý příběh vonící zeminou na vinici, hrozny, vínem a dobrotami. Ava je žena ve středních letech, kterou ničí manžel, nechá jí dluhy a odejde za jinou ženou. V této době Ava zdědí vinici s vinařstvím po dědečkovi ve Francii. Co zažívá, jak se učí a co se povede více či méně si přečtěte. Dávám 3 hvězdy a doporučuji.

Petass
29.01.2024 3 z 5

Ničím nepřekvapí, ani nenadchne. Dostanete to, co slibuje. Strašně dlouho mi ale trvalo, než jsem se začetla. Obvykle mám ráda knihy s barvitými popisy, ale tady mě to první třetinu knihy ubíjelo. Ohledně výroby vína mám pocit, že některé věci se ztratily v překladu... O vinařství mám trochu povědomí, takže mi popis výroby a "laboratoře" Jeana-Marka úplně nepřišly v pořádku. I jednání některých postav bylo těžko uvěřitelné. Romantická oddechovka na víkend. Nic víc.


nada3314
17.01.2024 4 z 5

Tahle kniha ničím nevybočuje je nenápadná, ale i přesto si mě získala svou anotací. Miluji příběhy, kdy někdo něco nečekaně zdědí. Ať je to dům, chata nebo vila vždy je to pro mě zajímavé téma. Tady Ava zdědí vinici v Provance. Jako malá si ji pamatuje, když na prázdniny jezdila k dědečkovi a velmi si to tam oblíbila. Jenže něco sev minulosti stalo a Ava už jako dítě a ani pak jako dospělá už k dědečkovi jezdit nesměla. Její maminka ji nikdy nevysvětlila důvod a teď už je taky mrtvá.

Ava zrovna prochází hrozným obdobím, život jako takový se ji hroutí. S neschopným manželem se chce nechat rozvést a toho času teď bydlí u své kamarádky. Tato úřední obálka ji pomůže změnit život.
Něco končí a něco hezkého začíná. Ono to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Vinice není v takovém stavu, jaký si Ava pamatuje a jestli ji chce udržet, bude na to potřeba hodně sil.

Jedná se o pohodové čtení, které jsem si neskutečně užila. Jakmile se do příběhu ponoříte, zaručeně už knihu z ruky nepustíte. Prostředí Provence mě uchvátilo. Na dovolenou bych tam jela hned. Avě jsem fandila a moc ji přála, aby se našla a začala znovu a šťastně. Krásné, milé čtení pro ženy.

TeaPeter
14.01.2024 3 z 5

Zajímavá assemblage spousty motivů, které jsem v posledních letech četl v mnoha knihách z prostředí vinařské Francie. Vlastně si neuvědomuji, že by tam bylo něco opravdu z gruntu originálního. Ale jako důstojný hold Dobrému ročníku to byla docela příjemná knížka.

Renike
09.09.2023 5 z 5

Moc krásná kniha, užila jsem si to. Pocházím také z vinařské oblasti a léta jsme vyráběli nespočetných litrů vína. Provence miluju, těž výborné růžové i perlivé z té oblasti. Pro mě to bylo úžasné počteníčko pro tak krásné sluneční pozdní letní víkend.

PREBURDA
17.08.2023 5 z 5

Knihou jsem byla odměněna. Velkou šanci jsem jí nedávala......... hmm.... čtení pro ženy. K mému překvapení ( žádná růžová až červená knihovna ), avšak kniha, z které číší svěžest, vůně, nádherný příběh v krásné Provence i řekla bych plná nečekaných zvratů a s nádechem napětí, jak to dopadne. Věřím, že tato autorka bude takto ve svěžím stylu psaní knih pokračovat......bylo to moc krásné čtení.

Čenichnaknihy
29.07.2023 4 z 5

Pokud patříte mezi milovníky vína, tak se vám to musí stávat taky. Čas od času si chcete knížkou navodit atmosféru, jakou umí třeba film Dobrý ročník.

A tohle dílko kultovní snímek Ridleyho Scotta zprvu skutečně připomíná. Ava zdědí vinici, kde jako malá trávila každé léto. Odjíždí tam a nechává za sebou trable s nevěrným manželem.

Když překousnete, že Ava je tak trochu nesnesitelná hlavní hrdinka. Uťáplá žena ve středních letech, která si neumí prosadit vlastní názor a která moc neumí přijmout zodpovědnost za svůj život. Měnit se totiž začne až mezi hrozny.

S dalšími kapitolami se bohužel trochu vytrácí kouzlo spojené s popíjením vína, takže požitek a la Dobrý ročník se nekoná. Autorka se přeci jen víc soustředí na osobní příběh Avy.

Ale nebojte, určitě se díky téhle čtivě oddychovce alespoň dozvíte něco o tom, jakou dřinu dá z malých bobulí dostat svěží nápoj, který máme tak rádi.

okeey
01.06.2023 5 z 5

Čtení, které vás pohladí po duši, ocitnete se v Provence uprostřed slunné vinice a necháváte se unášet francouzským životem. Ale jak už víme, život není jen sluníčkový a hlavní hrdinka Ava to nemá jednoduché ani trochu. Nejprve se dozví, že manžel rozházel všechny jejich peníze, neplatil půl roku hypotéku a její těžce vybudovaný domov se sype jako domeček z karet. Do toho jí dorazí dopis o dědečkově úmrtí a s poslední vůlí, že zdědila zanedbanou vinici, která by potřebovala rozsáhlou rekonstrukci, Ava na to však absolutně nemá prostředky a tím náš příběh začíná. Najdeme tu lásku, porozumění, intriky, problematické rodinné vztahy, dávná odloučení a mnoho dalšího.
Kniha se mi četla opravdu lehce, s úsměvem na rtech a hlavou v oblacích. Rozhodně doporučuji.

Medvědářka
27.04.2023 5 z 5

Krásné čtení plné odhodlání jít si za svým snem. I když vám život háže klacky pod nohy, tak není čas to vzdát.
Kniha ukazuje aspoň kousek dřiny, která stojí za tím, jak vzniká víno. Sama bych mohla vyprávět. Kdysi dávno jsem sama pracovala v jednom vinařství a vím, co tahle práce obnáší, než se vám do sklenice dostane oblíbené víno.
U čtení jsem se bavila a nechtělo se mi stránky opouštět. Avě jsem fandila na všech frontách.

Ivuska.09
26.04.2023 5 z 5

Mně se kniha líbila moc. Autorka poutavě vypráví o ženě, která si konečně po letech dokázala dupnout a jít si za svým. Nechybí romantika ani špetka napětí. Nalijte si skleničku vína a pusťte se do čtení.

Mlsnákočka
25.04.2023 3 z 5

Kniha plyne poklidným tempem, žádné velké zvraty nečekejte. Příjemně se čte a hlavní hrdinové jsou sympatičtí. Nějaké mouchy se samozřejmě najdou, ale slunná Provence a hledání nového smyslu života vás bude bavit.

Balenka
04.03.2023 3 z 5

Na tuto knihu sa mi hodina veta: Ani nenadchne, ani neurazi.