Viera, nádej a masaker

Viera, nádej a masaker https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513525/bmid_viera-nadej-a-masaker-SwB-513525.jpg 4 22 9

Viera, nádej a masaker je kniha o vnútornom živote Nicka Cava. Vznikla na základe vyše štyridsiatich hodín dôverných rozhovorov s novinárom Seánom O'Haganom a poctivo hľadá odpovede na otázku, čo je skutočnou hnacou silou Cavovho života a tvorby. Rozhovory sa dotýkajú tém ako viera, umenie, hudba, sloboda, žiaľ či láska. Otvorene rozoberajú život Nicka Cava od detstva až po súčasnosť, jeho lásky, pracovnú etiku aj dramatickú premenu, ktorou v posledných rokoch prešiel. Kniha Viera, nádej a masaker sa nevyhýba neprebádaným územiam a temným hlbinám, no zároveň ponúka nádej a inšpiráciu od skutočného tvorivého génia.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Hudba a zpěv
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Faith, Hope and Carnage , 2022


více info...

Přidat komentář

Matty
15.04.2024 4 z 5

Seán OHagan si desítky hodin povídal s Nickem Cavem. Vznikl výjimečně otevřený knižní rozhovor o skládání hudby (za střízliva i pod vlivem různých substancí), životě, smrti, žalu, hledání víry a naděje uprostřed chaosu, keramických figurkách a iluzi, že máme nebo jsme někdy měli život pod kontrolou (co ovšem máme, je svoboda volby, jak budeme reagovat na podněty, které život přináší). Hodně jsem s mnohými Caveovými odpověďmi souzněl a ještě víc se teď, při vědomí, jak jeho skladby vznikají a co všechno do nich vkládá, těším na jeho podzimní koncert. Doporučuju všem fanouškům a fanynkám Nicka Cavea a existenciálního deep talku.

Milosz
22.03.2024 3 z 5

Bohužel většina knihy je o osudových, těžkých tématech, o náboženství, truchlení kvůli smrti syna, a různých duchovních zážitcích a zjeveních při psaní písní. Cave je dost velký fanatik a kdyby neměl hudební talent, byl by z něj určitě kazatel nebo vůdce sekty. Nějaké odlehčené historky tu sice jsou, ale málo. Spíš nedoporučuji. Ale pokud ulítáváte na albu Ghosteen, tak se vám bude líbit asi i tohle.


Crimble
20.03.2024 5 z 5

Jsou to takové moudrosti starého člověka, i když trochu jinak, než byste čekali. Cave je génius, takže hodnocení je jasný.

Frakira
20.02.2024 5 z 5

“Naděje je optimismus se zlomeným srdcem."

charlizee
04.02.2024

Asi nejde nevědět, kdo je Nick Cave, ale mě veškerá jeho tvorba dosud míjela, v mnohých pasážích pro mě proto byly rozmluvy těžko uchopitelné.
Čemu jsem ale rozuměla dokonale, to byly výpovědi o tísni, neustálém boji o nalezení smyslu všeho, o hledání víry a o bezradnosti po ztrátě blízkého člověka. Tu bolest ze smrti syna jsem (z pouhých slov) až fyzicky cítila.
Ten rozhovor není pro každého,
je hodně meditační až mystický,
a je zase důkazem toho,
že jsme na tom ve výsledku všichni stejně. Nic nového pod sluncem,
nicméně opakování tady těch hlubokých pravd není nikdy od věci.

rutto45
28.01.2024 5 z 5

Na Nickove výlevy sa vždy teším ako malé decko. Osobitný pohľad na vieru, historky z drogovej minulosti, trauma ako katalyzátor zmeny osobnosti... V tejto knihe nájdete všetko.

wendys93
09.01.2024 5 z 5

První letošní přečtená kniha a hned tolik intenzity, pocitů, myšlenek, smutku i radosti. Tohle bylo nesmírně intenzivní a velmi inteligentní čtení. Jedinečný čtenářský zážitek, který toho přináší tolik, že těžko vybírat to nejdůležitější a nejpodstatnější. Název je ostatně všeříkající...
Rozhodně kniha, ke které se budu opakovaně vracet.

Gracian1964
04.12.2023 3 z 5

Predchádzajúci komentár to zhŕňa v celku výstižne. Dialóg o podstatných a hlbokých veciach. Na môj vkus možno až príliš hlbokých. Nick nad všetkým možno až príliš špiritizuje, v niektorých momentoch mi to už šlo na sústavu. No nič, to je jeho problém. Čakal som viac o hudbe. V jeho súkromí sa vŕtať nepotrebujem a nechápem ani potrebu niektorých ľudí verejne sa obnažovať v citlivých citových oblastiach, ale čo už, každý sme nejaký.

lentolog
14.09.2023 5 z 5

Dialóg o podstatných a hlbokých veciach, takže neprekáža, že sa niektoré veci opakujú. Nick Cave je inšpiratívna osobnosť a Seán O´Hagan sa vie dobre pýtať. Vydarený slovenský preklad, potešili aj texty piesní a diskusia o nich.