Veverka v kleci

Veverka v kleci https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407144/bmid_veverka-v-kleci-hkG-407144.jpg 4 19 4

Román se odehrává v bývalém Československu v letech 1948 až 1956. Hlavní hrdinkou je dvacetiletá dívka Věra, původem z Maďarska, která po traumatických válečných zkušenostech z Budapešti přichází plna nadějí na lepší život za prací do Prahy, a to právě v bouřlivých dnech po únoru 1948. Zde prožívá svůj první hluboký milostný vztah s hudebníkem Pražské filharmonie. Milenci se po svém snaží vyrovnávat s diktaturou a narůstající represí. On komunistický režim toleruje a je ochoten v zájmu své kariéry dělat kompromisy, Věra rostoucí nároky režimu snáší obtížně. Na schématu intimního milostného dramatu je vylíčen střet dvou individualit a dvou různých přístupů k požadavkům, jež na člověka klade nelehká společenská situace. Je to příběh o tom, jak se z malých počátečních ústupků mohou stát velké kompromisy, kvůli nimž se rozpadají vztahy i charaktery. Autorka současně citlivě popisuje každodennost začátku padesátých let v hlavním městě tehdejšího Československa. Částečně autobiografický román přináší pozoruhodný vhled do reality doby začínajícího stalinismu očima „cizinky“, která se v dobré víře a s mladickým okouzlením snaží přizpůsobit jazyku i kultuře, až je nakonec okolnostmi a svou mnohdy až tvrdohlavou neochotou k ústupkům donucena znovu vše opustit a odejít splnit si svůj sen o svobodném životě na Západ.... celý text

Romány
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

The Squirrel Cage


více info...

Přidat komentář

Leona333
07.04.2023 5 z 5

Bylo to překvapivě dobré čtení. Dobré, chvílemi až mrazivé - drtivé čtení, zvlášť když si jeden uvědomí, do jaké doby a ideologické mašinérie, je vsazen příběh dvou mladých - nezkušených lidí, Věry a Oty...
Mrazivé je i to, že se lidstvo bohužel i dnes, po tolika letech..., stále z mnohého nepoučilo...
Knihu mohu k přečtení doporučit. Nejedná se totiž o nějaký, přeslazený románek, nýbrž o každodenní boj v lidskou důstojnost a identitu.

Josh
28.01.2020 5 z 5

Dovolím si citovat z obalu knihy: "Je to příběh o tom, jak se z malých počátečních ústupků mohou stát velké kompromisy, kvůli nimž se rozpadají vztahy i charaktery..... autorka popisuje každodennost začátku 50.let v Československu.... pohled na realitu doby začínajícího stalinismu...."

Málokdy sáhnu po knize o 50.letech u nás, vyrovnávám se s tím hůře než s 2SV. Zní to možná divně, ale když za 2SV umírali Češi byla vina na cizím národu, 50.léta však byla vina na domácích, což je velmi těžké chápat. Ne-li přijmout:o( Už z doby atentátu na H bylo zřejmé, že existují hrdinové i udavači, ale po 2SV všichni doufali v pravdivý lepší život. Bohužel jiná ideologie, kdo může soudit zda lepší než fašismus, protože vše bylo skryté za "dobro" a pravidla se měnila bez smyslu.

Poznává to mnohokrát i Věra v této knize, když je nucena změnit práci pro dobro společnosti apod. Příběh vztahu dvou mladých lidí je možná čitelný od počátku, přesto je k zamyšlení jak spolu jdou "stránku po stránce" a přitom se mění jejich názor, jejich soulad a pak souhlas co v životě chtít a co už ne.

Určitě doporučuji přečíst…. nejen z pohledu, jak DNES ustupujeme, říkáme tomu tolerance, kompromis, možná hloupost či ignorance, a nejhorší "je mi to jedno." Protože pak se nemůžeme divit, že někdo to využije ke svému prospěchu, někdo bude více a častěji chtít další a další požadavky, někdo koho známe osobně nebo v politice.... a PAK se opět nemůžeme divit, že naše země je na tom jak je.... Nejde jen o blahobyt, ale o svědomí, zásady, pravdu, hrdost svou i na svou vlast, svobodu. Možná slova, jež nemají dnes obsah, ale kdy ho budou mít? Naše prapra, pra-rodiče, rodiče vydrželi válku, socialismus,.... a co my?

Třeba aktuálně - Zeman, advokát Nespala vs Peroutkova vnučka paní Kaslová. Doufám, že ti dva chlapi (škoda plýtvat slovem pán) nespí, Boží mlýny melou, pomalu a jistě... Zatím nám některým jen kazí žaludek. Ale morálnost je jen 1 !!


ondras666
04.11.2019 5 z 5

Kniha mě zaujala svojí obálkou a po přečtení anotace jsem si říkal, že to bude super. A bylo to super.
Kniha psaná z pohledu mladé naivní dívky, kterou plným rozsahem zasáhne absurdita a surovost komunistického režimu. A během chvíle dospěje. A i přes všechny úklady a klacky, které ji režim pod nohy hodí, v něm dokáže proplouvat.
Závěr je trochu rychlejší, ale i tak dobrý. Ale mrzí mě ten závěr s Otou, věřil jsem v ně...

porcelainswan
04.06.2019 5 z 5

Kniha se mi dostala do rukou úplnou náhodou a jsem za to moc ráda. Člověk by si řekl nenápadný literární počin, ale tato útlá čtivá knížečka předčí mnoho podobných a hodně propagovaných knih. Doporučuju všem, kdo mají rádi téma války a nástupu komunistické éry.

Štítky knihy

Československo komunistický režim

Autorovy knížky

2019  85%Veverka v kleci

Kniha Veverka v kleci je v

Přečtených20x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst11x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x