Vesnice

Vesnice https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13138/bmid_vesnice-rHC-13138.jpg 4 18 2

Příběh sedmdesátiletého Owena, který rekapituluje svůj život úspěšného počítačového programátora, v zásadě však pasivního a trochu těžkopádného muže. Owen vzpomíná na svůj život, bohatý především na sexuální eskapády. Nabízí lehce nostalgický pohled na změny, které nastaly především u americké generace, jenž zažila sexuální revoluci a najednou se má usadit se vším všudy. Má se hlavní hrdina stát společensky uznávaným, pečovat o děti, dům a ženu nebo se pustí bezhlavě do milostných dobrodružství? Román se ohlíží za životní poutí sedmdesátníka Owena Mackenziho. Kniha, v níž se kapitoly sledující hrdinovy rodinné a profesní osudy střídají s výjevy z jeho manželského i mimomanželského sexuálního života, upomene na Updikeův starší román Dvojice.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Villages , 2004


více info...

Přidat komentář

hanzmb
25.09.2022 4 z 5

Naše moderní románová tvorba je sice vynikající, ale zcela zfeminizovaná. Takže, když jsem si chtěl užít mužského hrdinu, musel jsem sáhnout do minulosti, do dob svého mládí. Updike byl jeden z mála moderních amerických spisovatelů, kteří vycházeli i za socialismu. Když zvládnete prvních cca 50 stránek, máte tu zase toho parádního vypravěče, jak ho znáte např. z Dvojice nebo Králíků. Tato kniha je ale trochu dvourychlostní. Pasáže z minulosti jsou mnohem lepší, než ty ze současnosti.

Enehy
31.01.2016 4 z 5

K tomuto Updikovu literárnímu počinu mám několik poznámek. 1. Sice opět použil téma, které je naprosto běžné (viz. rodina, nevěra apod.), ale kdo z nás se nerad kouká pod pokličku ostatním, že? 2. Opět jsem si nedokázala vybrat, jestli je mi hrdina sympatický nebo nesympatický. Dá se mu porozumět, ale jen s otevřenou myslí nebo podobnou zkušeností. 3. Updike naplnil svůj jazyk takovým množstvím cizích slov, že vám budou připadat jako otravný hmyz v podvečer na zahrádce. Nicméně, nemůžu říct, že bych litovala času, který jsem s knihou strávila, a rozhodně budu pokračovat dál v čtení jeho děl.