Vesmírná loď Titanic

Vesmírná loď Titanic https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10588/vesmirna-lod-titanic-10588.jpg 4 96 12

Kdesi v nejvzdálenějším vesmíru se Blerontiňané s oranžovýma očima chystají vypustit obří hvězdolet Titanic, růžovou loď se stříbřitým leskem, létající hotel, jehož sláva pronikla do všech spirálových ramen galaxie. Začíná bláznivá vesmírná honička, jíž se nadšeně účastní nejen Blerontiňané, Yassacanové, humanoidé, ale i nejrůznější inteligentní přístroje, kyborgové, liftboti, doorboti – a ti všichni se chtějí hvězdoletu zmocnit! Parodii na sci-fi příběhy napsal jeden z tvůrců Monthy Pythonova Létajícího cirkusu, Terry Jones. D. Adams, jmenovaný v názvu knihy, se v prologu přiznává k duchovnímu spoluotcovství knihy. Jones a Adams spolupracovali na počítačové internetové hře a Jones využil animované postavičky a doplnil jejich scény a skeče v ten nejpodivuhodnější pohádkový příběh, o němž Adams napsal: „Pošetilejší, rozpustilejší a báječnější příběh bych sám nikdy nenapsal!“ Chytrá, laskavá crazy pohádka, v níž jsou porušována snad všechna pravidla sci-fi literatury, jen ne pravidla dobrého literárního řemesla.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Aurora (Praha)
Originální název:

Starship Titanic , 1997


více info...

Přidat komentář

jaroiva
21.04.2022 4 z 5

A mně se to líbilo. Bylo to správnou měrou praštěné, dostatečně vtipné i ujeté, nechala jsem se unášet příběhem - nepříběhem.
Mluvící bomba mě bavila, i Žurnalista. Mluvící toustovač z Červeného trpaslíka je sice lepší, ale co dělat, když Trpaslíka už mám celého přečteného...
Prostě se mi to i trefilo do momentální nálady, tak musím jedině chválit.

Rup
24.11.2020 1 z 5

Patrně to mělo být humorné.


kap66
11.05.2020 3 z 5

Já to čula hned v lednu: bude to podivnej rok. Jen z něho uběhly tři týdny a – achjo. Terry Jones. Jak si nevybavit při čtení Vesmírné lodi Titanic „Spam, spam, spam, spam, spam, spam,…“, jak nevzpomínat s obdivem na to mužné pozadí na klavírní stoličce, jak nemyslet na jeho obří animovanou nohu, která došlápla s tím krásným pfrrr (i když k té noze se Terry nechtěl znát, ale my víme svoje).
K Titanicu: ono je to těžké. Vypustíte do života bláznivé postavy, máte s nimi spoustu úmyslů, máte hodně dobrých nápadů – ale ony si začnou žít vlastním životem a na vás tak trochu kašlou. Sem tam je ještě ukočírujete, ale už ochutnaly svobodu, nedá se svítit. Ne že by se to Douglasu Adamsovi taky nestalo, přišlo mi; v Převážně neškodné jsem se cítila podobně.
Ale – přece jen: je to Terry Jones! Berte to spíš jako skeče a budete se bavit. A občas ho tam ucítíte, jako já.

david5746
04.01.2019 4 z 5

Pohodová, úsměvná a trochu jednodušší jednohubka. Jedná se o knihu na motivy počítačové hry, to je na ději často hodně vidět, ale humor a způsob psaní Terryho Jonese je skvělý a pokud člověk nečeká nějaké veledílo, tak se jistě dobře pobaví. A kdyby nic, tak mluvící bomba nebo scénky s nadrženým Žurnalistou za to prostě stojí.

slawa.cap
10.02.2018 5 z 5

Poslouchal jsem jako audioknihu. Něco jiného, než Stopařův průvodce. Ne lepšího, ale ani horšího. Možná trochu propracovanější příběh a vzhledem k délce možná i více rozvětvený. Moc jsem se bavil, ale nasmál tolik jako u knih dvojce Grant/Naylor.

MorriconeTheGod
09.11.2017 1 z 5

Nezáživná kniha, kde se autor snaží být urputně vtipný, ale není - snaží se být urputně sofistikovaný, ale opět není. Hvězdička za pár zajímavých postřehů. Škoda, že Adams neměl čas a nenapsal si to sám.

KorovaLtd.
13.12.2016 3 z 5

V předmluvě Adams zdůvodnil, proč Titanic nenapsal on, ale Terry Jones z Monty Python. Možná se měl Adams „vybodnout“ na tvorbu počítačové hry Stopařova průvodce (i když v té době to bylo pro něj neuvěřitelně lákavé) a raději ji napsat sám.
Terry Jones je sice výtečný režisér, scenárista a vůbec postava důležitá pro vývoj humoru nejen britského, ale…. Ale právě tento humor, trošičku „přisprostlý“, ujetý a někdo by mohl říci i sexistický, moc nekoresponduje s tvorbou Douglase Adamse. To, že jsou přátelé, totiž ještě neznamená, že musí mít zákonitě stejný vkus a styl psaní. Takže hodnotím průměrem, který si dle mého názoru zaslouží.

tlllk
07.12.2015 2 z 5

ten začiatok bola umelá sra*ka, vedľa toho samostatný film o Mimoňoch vyzerá ako dobrý nápad, potom sa to síce trochu rozbehlo ale celkový dojem to už veľmi nezachránilo. Nemôžem Terrymu uprieť snahu ale Adams je len jeden.

braunerova
31.10.2015 2 z 5

Pro mě zklamání. Stopařův průvodce patří k mým nejoblíbenějším knihám, ale Titanic mi přišel jako jeho slabý odvar.

Challi
03.01.2015 5 z 5

Krásná kniha, velice čtivá, už v půli knížky mi bylo jasné, že se k ní vrátím. Adamsův osobní humor a propracovanost příběhu, kde vše souvisí se vším a nakonec to dává všechno smysl. Rozhodně doporučuji

Cibak
21.11.2013 5 z 5

Spolupráce těchto dvou pánů je víc než super. Zase jsem se dobře pobavil!!!

Jabberwock
23.09.2013 5 z 5

Výborná knížka, která staví na naprosto švihlém humoru Douglase Adamse a téměř se mu vyrovnává, a co se týče stavby příběhu dokonce ho předčí. Velice zábavné, originální čtení. Vřele doporučuji.
*EDITOVÁNO
Rád bych uvedl na pravou míru autorství knihy, nenapsal ji Douglas Adams ve spolupráci s Terry Jonesem, nýbrž Terry Jones sám. Douglas Adams ke vzniku přispěl nápadem uvedeným jako epizoda v jeho "Stopařově průvodci" o "bezdůvodném totálním selhání existence" vesmírné lodi Titanic, a který si podle svých slov schovával jako "námět či odbočku"pro další tvorbu, ale nikdy se k tomu nedostal, dostal ale nápad se o tom zmínit před svým tehdy novým kamarádem Terry Jonesem (jo, to je ten Terry Jones od Monty Pythonů). Vliv D.A. se bezpochyby projevil i v inspiraci jíž pro Terryho Jonese představovalo celé Douglasovo dílo a životní styl.

Štítky knihy

humor parodie

Autoři knihy

Terry Jones
britská, 1942 - 2020
Douglas Adams
britská, 1952 - 2001