Verše a povídky

Verše a povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218101/bmid_verse-a-povidky-Bqy-218101.jpg 4 1 1

Svazek obsahuje v první části veršované práce z doby autorových literárních začátků (z let 1866-1886), z nichž cyklus Z krčmy horské je tu knižně otištěn vůbec poprvé. Ve druhé povídky (Švec Matouš, Dílo, Zámecký kaplan, Otřelé kolečko, Starý forman. Na paloučku, V příboji, Shledání) z rozmanitých období jeho tvorby, většinou vážného až chmurného rázu a námětově příbuzných zachycováním střetnutí a rozporů jednotlivce se stávajícím společenským řádem, jenž nutí k nespokojenosti i revoltě.... celý text

Přidat komentář

gimli35
28.08.2021 4 z 5

(Asi tak 3,5 hvězdičky; ne že by na tom nějak záleželo, je to spíš tak od oka.)

Podobně jako Povídky z hor jsou i Verše a povídky jakousi staškovskou bestofkou, tentokrát ovšem i se zastoupením poezie. Přiznám se bez mučení, že úvodní dvě dlouhatánské básně jsem spíše prolétl, ovšem ty ostatní byly docela zajímavé - zejména rázný, stručný a přitom dějově bohatý popis toho, kterak může zamýšlená oběť atentátu vyváznout prakticky bez zranění díky špatné životosprávě* (Král, švec a knejp), návod, jak na depku (Nezoufej), nebo dojemné vyznání domovu (Vy hory modravé...).

Výběr z povídek je vcelku reprezentativní, ale mohl by být i lepší (viz již zmiňované Povídky z hor). U povídky Na paloučku se nenechte odradit bizarním rozjezdem; Starý forman je zajímavý především coby exkurs do světa pozemkového práva - jako by autor vzpomínal na své vzdělání a původní povolání (byl JUDr.) -, relativní čtivost je vykoupena až komicky banálním rozuzlením.

Ale jo. Jestli máte rádi Podkrkonoší a starou češtinu, nesáhnete vedle.

* ("Spasilo tě sádlo tvoje / marné byly vraha znoje.")