Věrnost

Věrnost https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/302942/bmid_vernost-oGf-302942.jpg 4 20 6

Román se odehrává v prostředí moravsko - slovenských Kopanic na úpatí Bílých karpat. Hlavními hrdiny jsou nejenom lidé, ale i kraj, který dal vyrůst povahám, jež vítr neohne a deště nerozmělní. Jedná se o baladický příběh lásky mladičké služky Magdalienky ke gazdovu synu Jurovi. Čistý vztah dvou lidí je však poznamenán předsudky, majetkovou nerovností a trpkým osudem Magdaliny matky. Tento nesoulad prožívá Magdalienka nejen jako trýzeň, ale i jako hlubokou zkušenost, jíž dospívá k moudrosti zralé ženy. Věrna sama sobě a společenským konvencím dokáže přemoci svou lásku k Jurovi a provdá se za Michala, čeledína na statku.... celý text

Přidat komentář

haki34
01.10.2023 4 z 5

v podstatě můžu podespat Cori a Ivaksu..nalezena v knihobudce. A s chutí jsem si početla. Poezie, romantika, nostalgie...Františka Pecháčková vás na ty kopanice fakt dostane. Fakt tam funíte do kopce, otíráte pot z čela. Voní země, maliník odře nohy, šumí listí. Život těžký a přitom tak krásný. Láska kvete všude.. I na chudých chaloupkách. Děti se rodí, umírají, podobně dospělí...někdy je potřeba na poslední cestou přebrodit závěje...a někdy jsou ty závějě mezi lidmi.
Krásný příběh o naplněné/nenaplněné lásce. Poslušnosti. Víře. Přírodě. I jsem tu slzu utřela...doporučuji :)

Ivaksa
09.02.2023 5 z 5

Je to překrásně napsáno, jazykem něžným a poetickým. Kniha umí vtáhnout a nechat v sobě čtenáře prožít kus venkovského osudu se všemi radostmi i strastmi tvrdého a chudého života. Přestože strázně a překážky jsou tvořeny hlavně lidmi samými, neobjevuje se v příběhu žádné čistokrevné zlo. Laskavost a soudružnost lidí je zde dojemně samozřejmá, ale nenudí. Pro mě skvělý návrat do dávných dob ,který pročistí hlavu od moderní současnosti.


David876
26.01.2023 5 z 5

Nádherný poetický román o čistotě srdce od tety mého dědečka.

432830
07.07.2016 3 z 5

Úvodní a závěrečná část knihy byla nejpoutavější a nejdramatičtější. Dílo je vcelku nadčasové, pokud se žena zamiluje do jiného, nikdy to nedělá dobrotu. Líbila se mi nářeční slova, části krojů a kopaničářské zvyky, na tom celém je asi kniha založená. Děj nejde nijak dynamicky vpřed, prostřední část trochu stagnuje a vcelku nic podstatného se tam neděje, ale jinak charakteristiky hlavních postav zajistily vcelku čtivý celek.

ovpana
22.08.2015

Hezký román na dlouhé večery.

cori
28.12.2012 4 z 5

Příběh nemanželské dcery Magdalienky, která poslechne matku a nedá se svést řečičkami a dvořením gazdova syna, a raději se vdá za chudobného čeledína. Autorka věrně popisuje drsný život v pohorských vesnicích, boj o přežití, umírání i smrt. Silné jsou scény s dětmi, které kosí nemoc, i tragický osud Magdalienčiny kamarádky Marienky. Podařené jsou i charaktery hlavních postav Magdalienky, Jury i jeho matky, která se snaží synův vztah k Magdalience překazit. Nezapomenutelná je i jednooká Terezka a stařenka Burdová, která se stará o opuštěné nemanželské děti a sirotky. I když román poprvé vyšel již v roce 1944, je stále čtivý a inspirující.

Autorovy další knížky

Františka Pecháčková
česká, 1904 - 1991
1978  78%Věrnost
1944  100%Čarovná zahrada
1974  93%Sedmikrásný čas
1970  76%Vůně chleba
1982  89%Jeden krásný rok