Věř mi

Věř mi https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489153/bmid_ver-mi-rjI-489153.jpg 3 15 5

Dvě cizí ženy, dítě a okamžité rozhodnutí, které všechno změní. Ellen se jen snaží pomoct neznámé ženě. Chvíli pochovat dítě, než si matka vyřídí naléhavý telefonát. Uběhne pět minut. Vlak zastavuje ve stanici a Ellen vidí matku bez ohlédnutí spěchat po nástupišti pryč. Chce volat na poplach, pak ale v batohu dítěte objeví vzkaz, sedm slov spěšně napsaných na kusu papíru: Prosím chraňte Miu Nevěřte policii Nevěřte nikomu Ta slova způsobí, že se Ellenin život obrátí směrem, kterého by se ve snu nenadála...... celý text

Přidat komentář

Danda02
10.07.2023 4 z 5

Po předchozích hodnoceních jsem byla na rozpacích, zda knihu číst, ale na rozdíl od ostatních mě kniha bavila.

jasmína
31.01.2023 3 z 5

Sama nevím, jaké hodnocení by si kniha zasloužila, ale tak rozvláčný děj, tolik postav , to jsem nyní delší dobu nezažila, a myslím si, že kdybych na knihu měla málo času, že bych ji odložila.

Ale nedalo mi se nedozvědět konec, a nepřeskočila jsem kupodivu ani jednu stranu, ale někdy mi to dalo zabrat.....


Nasko
01.04.2022 3 z 5

Věř mi je poměrně svěží psychodetektivka, která neobsahuje moc klišé, má zajímavé postavy, podezřívat můžete během čtení skoro všechny a přečetla jsem ji v podstatě na jeden zátah. Taky obsahuje kocoura, a já mám prostě ráda domácí mazlíčky v literatuře. Zdá se mi, že hodně autorů je opomíjí. A je to škoda, když má postava kočku nebo psa, hned je uvěřitelnější a lidštější, ne?

Myslím si ale, že by se autor mohl maličko zaměřit na policejní práci, když už o ní chce psát. Třeba by si mohl zjistit, jací lidé konkrétně vyjíždějí k ohledání těla, nebo že po použití paralyzéru určitě na těle nevznikají krvácející zranění, která je nutné sešít několika stehy... To byly vážně kraviny. Jinak se mi to moc líbilo.

Jednu hvězdu taky musím sundat za neskutečně zprasený překlad. Nakladatelství snad zaúkolovalo v rámci šetření žáky ZŠ vybavené Bing překladačem, protože toto se fakt nedalo. Hůř přeloženou knihu jsem neviděla už dlouho.
______________________________________________________________
Lekce překladatelství pro začátečníky zdarma:
(Doufám, že si to z toho nakladatelství fakt někdo přečte) :)

- Při překládání si proboha nevymýšlejte vlastní slova. Nic jako "policejní ohledač/policejní ohledačka" neexistuje a nikdy neexistovalo. Buď to lze přeložit jako "kriminalistický technik", nebo "koroner". Ale proboha, nevymýšlejte si u překladů vlastní slova. Když nevím, googlim.

- "You are natural," nemusí nutně znamenat "Jsi přirozená,". Když postava řekne něco, co v kontextu vůbec nedává smysl, zkusím se zamyslet, jestli to třeba nemá dva významy. Nebo tři. Když nevím, googlim.

- Tmavý web je proboha co? Myslíte dark web? To se nepřekládá.

- Lehká cola to samé. O technických výrazech a škodlivém počítačovém programu (malware) taktně pomlčím. Oh my god. Ne všechno, co do češtiny jde přeložit, je nutné přeložit. Tady už jen chybělo přeložit americkou firmu Apple jako "Jablko" a už bych spáchala demonstrativní sebevraždu opakovanými údery příručkou anglické gramatiky do hlavy.

- "I should not talk out of school" neznamená "Neměl bych vyprávět historky ze školy". Fakt ne. Ustálená slovní spojení nepřekládáme doslovně. Opět platí pravidlo č. 1 s googlem.

Tady už chybí jenom generál Attorney. Bylo tam milion menších chybek, ale uvádím jen to, u čeho jsem fakt měla chuť bušit hlavou do zdi. Nevim, kdo to překládal, ale okamžitě ho vyhoďte, nebo ho aspoň pošlete na kurz úrovně B1, kterou nemá. Sorry.

P3_tis
30.03.2022 2 z 5

Vůbec jsem se nemohla začíst, takže jsem skončila u 100. strany.

ArwenAragorn
26.03.2022 2 z 5

40%

Tak tohle mě nebavilo. Děj se neuvěřitelně vleče, jen na začátku a na konci je napětí. Dočetla jsem jenom proto, abych se dozvěděla, proč byla Mia v ohrožení.

Autorovy další knížky

T. M. Logan
anglická, 1975
2017  76%Lži
2021  80%Skvělá známost
2018  69%29 vteřin
2020  70%Nedívej se dolů
2022  63%Věř mi