Veľryby, delfíny a sviňuchy

Veľryby, delfíny a sviňuchy https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61547/velryby-delfiny-a-sv-61547.jpg 5 9 3

Prehľadná príručka na rozoznávanie všetkých druhov veľrýb, delfínov a sviňúch. Kľúčové znaky každého cicavca a viac ako 900 fotografií s podrobnými opismi umožňujú presnú a jednoduchú identifikáciu.

Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Whales, Dolphins and Porpoises , 1992


více info...

Přidat komentář

potoo
08.03.2024 5 z 5

To mě tak jednou popadlo, že bych vlastně hrozně rád chtěl studovat velryby. Nebo je aspoň jednou v životě vidět. Ale jelikož je poněkud scestné studovat velryby, když nemáte přístup k oceánu, a jelikož jste někdo, kdo fakt příšerně nerad cestuje a raději sedí doma u knihovny, tak jsem si pročetl aspoň tuhle knížečku.

Stálo to za to.

mi-380
16.02.2019 5 z 5

Kdo by neměl rád tyhle naše obrovské fascinující vodní příbuzné - savce. Kniha je názorná, přístupná dětem i zvídavým nepoučeným dospělým, plná pěkných ilustrací s jednoduchými popisy, kde se každý dozví něco nového. Tak třeba, že celkem bylo zatím popsáno 78 druhů velryb, nejdelší měřila přes 33 metrů, nejtěžší vážila 180 tun, jak je dělíme, jak žijí, čím se živí, něco o mláďatech atd. 26 kapitol a rejstřík, to vše se dá pročíst za 2 hodiny.
95 % (zatím 4 hodnocení s průměrem 100 %).

… Velryby mají dlouhá a slabá žebra a malou hrudní kost. To jim umožňuje větší pohyblivost hrudníku, což je důležité při potápění do větších hloubek. Znamená to však, že uvízne-li velryba a zůstane ležet na břehu mimo vodu, nejsou žebra dost silná na to, aby unesla váhu těla, a zvíře obvykle zahyne.


Honey0105
18.02.2011 5 z 5

Je asi trochu zvláští jen tak si pročítat knížku o velrybách, ale jednu dobu mě to hrozně bavilo. Byla jsem opravdu nadšená ze všech těch mořských zvířátek a to hlavně z kytovců. Zašla jsem si tedy do knihovny a tenhle výtisk mi padl do oka hned jako první.
Musím říct, že to je naprosto dokonalá kniha! (Tedy v tom případě, že vás tohle téma zajímá a nevadí vám číst naučné knihy).
Dobře není to něco jako třeba Mika Waltari, Dan Brown a tak... Je to prostě kniha plná vědomostí. Já jsem se toho hodně dozvěděla! Navíc se nalezne hodně fotek a skvělých ilustrací.
Myslím si, že informace jsou navíc napsány velice přehledně a má to moc dobrý systém!
Je to asi nejlepší kniha, zaměřená na biologii, kterou jsem četla. A já jich přečetla poměrně dost.
U každého zvířete je navíc i mapa a měsíce, kdy můžete tyhle úžasné tvory pozorovat na moři a na kterém místě. Já osobně moc toužím po výletě na Floridu, protože tam je výskyt docela častý! Musí to být nádhera vidět ty velikány na vlastní oči!
Nadšencům biologie vřele doporučuji. Já osobně touto knihou stále často listuji a to jen třeba kvůli obrázkům. :)