Velký plán : Himmlerovi vědci a holocaust

Velký plán : Himmlerovi vědci a holocaust https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15063/bmid_velky-plan-himmlerovi-vedci-a-holoc-bQr-15063.jpg 4 6 3

Monografie přibližuje aktivity výzkumného ústavu Ahnenerbe, který měl prostřednictvím falšování archeologických výzkumů sloužit nacistické rasové politice. Organizace, založená Himmlerem roku 1935, měla "za použití vědeckých metod" vyvíjet archeologickou činnost a nalézat nové důkazy o úspěších předků Němců, pokud možno již v paleolitu. Ve skutečnosti se však věnovala výrobě mýtů, překrucování pravdy a masové výrobě pečlivě upravených informací coby vědeckého podkladu Hitlerových rasových teorií! Pringleová mapuje činnost této instituce především z hlediska perzekuce židovského etnika: výzkumy sloužily k ospravedlnění genocidy.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Master Plan: Himmler's Scholars and the Holocaust , 2004


více info...

Přidat komentář

Eicherik
03.08.2022 5 z 5

Velmi čtivá, odborná, sofistikovaná, hojně ozdrojovaná a nejspíše ojedinělá kniha, pojednávající o Ahnenerbe, jenž bylo výzkumným ústavem SS. Kanadská autorka ve dvaceti čtyřech kapitolách přináší informace o některých oblastech zájmu a výpravách, ale také o těch nejhrůznějších projektech, kterými se tato instituce zabývala. V části Poděkování jsem se rovněž dozvěděl o tzv. "kabinetech jedu", uzavřených sekcích v německých knihovnách, v nichž se nachází literatura kázající nenávist, přístupná pouze seriózním vědeckým pracovníkům. V knize je bohatý obrazový materiál, ale vzhledem k širokému záběru publikace by mohl být ještě rozsáhlejší.
Citace: Himmler nikdy nezapomněl na starou severskou legendu, kterou mu kdysi otec předčítal, na báji o Thorovi a jeho tajemné zbrani, smrtelnému kladivu, které mohlo udeřit jako blesk. Už dlouho věřil, že Edda je zápisem pravdivých událostí a že Thorovo kladivo bylo ve skutečnosti složitým elektrickým zařízením, které árijci zkonstruovali, aby porazili své nepřátele. Proto v roce 1944 nařídil svému štábu, aby posoudil bizarní plán vyvinout moderní verzi Thorova kladiva - obří elektrické zbraně schopné vyřadit všechny elektrické systémy spojeneckých vojsk od jejich rádiových komunikací a radarů až ke karburátorům jejich tanků.

JKDelaney
29.03.2019 4 z 5

Další kniha která pojednává o zrůdnosti SS a celé nacistické mašinerie. Je nutné tyto knihy číst abychom nezapomněli na zvěrstva páchaná těmito ubožáky!


julanka
02.09.2015 3 z 5

Kniha má povahu vědecké práce, ale přesto je napsaná přístupným a čtivým stylem. Zdálo se mi, že nějvětší část byla věnovaná popisu výzkumů a tak nějak jsem stále očekávala, že bude následně popsán podrobně i způsob naložení s jejich výsledky v rámci propagandy, což se ale tak úplně nestalo.

Štítky knihy

rasismus vědci nacisté eugenika holokaust, holocaust pseudověda věda a politika

Autorovy knížky

Heather Pringle
kanadská, 1952
2008  80%Velký plán : Himmlerovi vědci a holocaust