Velký hazard

Velký hazard https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165631/mid_velky-hazard-wdE-165631.jpg 4 8 3

Sovětská válka v Afghánistánu byla debaklem, jehož důsledky sahají až do našeho století. Ve Velkém hazardu ho Gregory Feifer zkoumá z perspektivy vojáka na frontě. V posledních letech studené války vyslal Sovětský svaz do neznámých středoasijských stepí a hor své nejlepší jednotky, aby zde bojovaly proti nejasně definovanému nepříteli, který nakonec jejich početní převahu překonal výjimečnou taktikou. Ačkoli sovětští představitelé zpočátku hovořili o této invazi jako o vítězství, mnozí vojáci dobře poznali, že to byla zničující a frustrující porážka, která velkou měrou přispěla k pádu Sovětského svazu. Feifer ve svém bádání využil rozhovorů s účastníky obou stran konfliktu. Podrobně a živě popisuje napadení nepřístupné země, kterou si ještě nikdy žádná moc nepodrobila. Je těžké se ubránit úvahám o paralelách mezi sovětskou invazí do Afghánistánu a americkým vpádem do Iráku a tamtéž: oběma střetům předcházela ideologická rétorika na téma svobody, oba se setkaly u světové veřejnosti s odsouzením pro snahu vnutit normy a způsob vlády zemím se zcela odlišným životním stylem. A také, jak se zdá, oba byly odsouzeny k nejistému konci.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

The Great Gamble , 2009


více info...

Přidat komentář

Tomas@S
10.01.2018 5 z 5

Komunisty kontrolovana media psavala o valce v Afganistanu jako o bratrske nezistne pomoci sovetskych vojaku afganskemu lidu. Samozrejme tomu malokdo veril, ale zadne jine informace oficialne nebyly. Proto jsem si se zajmem precetl uz druhou monografii o tomto konfliktu, prvni byla Bojiště Afghanistán od ceskeho historika Sisky (bohuzel az prilis technicka kniha). Velky hazard je nastesti napsana novinarem a je to znat, velmi ctive, plne osobnich pribehu zucastnenych na obou stranach konfliktu. Autor se i s mnoha prezivsimi setkal a jsou to casto prave jejich pribehy co cteme. Hlavni duraz je kladen na nejasny a podivny pocatek konfliktu, ktery je maximalne posan a zanalyzovan. Krome popisu prubehu a konce valky se autor zabyva i minulosti Afganistanu pred sovetskou invazi a v zaverecne kapitole pokracuje udalostmi nedavnymi jako jsou terorismus, Taliban, americky boj proti terorismu a ruska vojenska expanze. Vsechny tyto udalosti spolu hluboce souvisi a vedou az k samotnemu pocatku k male skupince senilnich vudcu mocneho komunistickeho imperia. Kez by se z teto historie poucili soucasni mocni tohoto sveta. A taky stesti bylo, ze pri sovetske invazi v roce 68 jejich vojaci nemeli moznost u nas predvest ceho vseho jsou schopni.

pavel80
20.12.2017 5 z 5

Nejprve jsem se bál, že se bude jednat o suchopárnou "učebnici dějepisu", ale posléze jsem se do knihy začetl ani nevím jak, a jako resumé musím uvést, že jsem byl příjemně překvapen. Kniha je vyváženým mixem faktografických skutečností v kombinaci s docela napínavým líčením prožitků konkrétních příslušníků Rudé armády a KGB. Je pravda, že autor vychází z vzpomínek sovětských účastníků války, nicméně rozhodně se nejedná o nějakou propagandu SSSR, v celkovém pohledu je zde první válka v Afghánistánu líčena jako odstrašující příklad, jak válku nevést, a to jako varování v kontextu se současnou situací v Agfhánistánu, potažmo v Iráku. Pokud by byla bohatší fotografická příloha, neměl bych knize co vytknout.


jprst
26.06.2016 4 z 5

Kniha obsahuje celou řadu i méně známých informací o válce Rusů v Afganistánu, jen je otázkou, nakolik je hodnocení těchto informací ze strany autora objektivní.

Štítky knihy

terorismus invaze války v Afghánistánu

Autorovy knížky

Gregory Feifer
americká, 1973
2009  85%Velký hazard

Kniha Velký hazard je v

Přečtených10x
Knihotéce4x
Chystám se číst6x
Chci si koupit2x