Veľký dom

Veľký dom https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90758/bmid_velky-dom-uLP-90758.jpg 4 62 13

Americká spisovateľka Nicole Krauss sa od posledného románu Dejiny lásky opäť posunula o kúsok ďalej. Kým dosiaľ "iba" písala — vymýšľala, hrala sa a zabávala, teraz akoby ju prikvačila aj tienistejšia stránka písania a v najnovšom románe Veľký dom ju podrobuje dôkladnému skúmaniu. Opisuje rôzne domy, ich rôznych majiteľov a ich rôzny nábytok — osobitne velikánsky písací stôl —, ale my pomaličky začíname tušiť, že ten Veľký dom, ktorý zavše pripomína bludisko, ten chrám, ktorý sa stále rúca a odznovu buduje, je náš svet, naše vlastné myslenie.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Artforum (SK)
Originální název:

Great House , 2010


více info...

Přidat komentář

000nugatovej
26.04.2024 4 z 5

Mozaika, která se postupně snoubí dohromady. Cítíš v ní otázky, smutek z historie i současnosti, židovskou nostalgii. Kraussová je kouzelnice slov i kompozice.

Penicuik333
24.01.2024 2 z 5

Tahle kniha byla pořádná fuška. Komplikovaná, propletana, neprestavala mi unikat. Chvilemi jsem se nemohla odtrhnout, chvilemi jsem ji frustrovane odkladala, protoze jsem vubec nerozumela.


marcela1535
21.02.2021 5 z 5

Mám ráda propletence knih Nicole Krauss, cesty Amerikou, Evropou i Izraelem, návraty v čase, dozvuky šoa, kterým nelze utéct.

za_ne_ta
11.11.2020 2 z 5

Kniha je pro mě zklamáním. Přímá řeč se v knize vyskytuje mizivě a spíš vůbec, jedná se jakoby o nějaké deníkove záznamy, které nemají kolikrát s dějem ani co dělat. Děj je slabý. Úplně mimo můj žánr.

aralka
21.06.2020 5 z 5

Nádhera! krásně zauzlovaná literární mozaika, poetická, s tragickým podtonem, plná různých symbolů a nakopnutí k zamyšlení ... čtenář postupně poodhaluje niterná životní tajemství, pocity osamění a prázdnoty jednotlivých postav, chvílemi se zdá, že výseky z jejich životů spolu vůbec nesouvisí, příběhy běží paralelně, nezávisle na sobě v několika časových rovinách, nechronologicky, chvilkami se malinko protnou, některá postava se mihne i v jiném příběhu... při čtení jsem měla pocit, že něco podobného už jsem četla, ale na jiném místě v jiném příběhu, podobné motivy se jakoby opakují....spojujícím prvkem všech příběhů je obří starožitný stůl, který kdysi patřil slavnému básníkovi.. .. moc se mi líbila forma, kterou je kniha napsána, přestože čtení je náročné a vyžaduje plnou pozornost ..určitě zkusím i Dějiny lásky od této autorky :-)

Felidae
31.12.2019 5 z 5

Kdo chce literaturu, a ne jen vyprávění sáhne po této knize. Spletitý příběh několika lidí, zemí, generací a velký psací stůl. Děj vás naprosto pohltí nikoliv dějově nabitými scénami, ale ryzími emocemi. Pět hvězdiček je málo.

Vlado84
12.04.2017 5 z 5

..milovať tak, aby v nás nevyrastal jeden veľký opustený dom

eiramka
08.09.2016 5 z 5

Pro mě je Velký dům objevem roku - už dlouho jsem nečetla nic tak úžasného, barvitého, složitého a tajuplného . ( Především velký dík překladatelce Michaele Markové, že se jí podařilo tuto knihu nezabít - jazyk Nicole Kraussové je nádherný a v překladu se nic z té krásy neztratilo).
Začnete tuto knihu číst a zpočátku se v ní tak trochu ztrácíte - ale postupně přistoupíte na tu báječnou hru a ponoříte se do příběhů hlavních postav - v každé je něco pozoruhodného, možná něco s čím se můžete ztotožnit, je vám těch lidí líto, chápete je a pak zase vůbec, jdou vám šíleně na nervy a a někdy zase cítíte, že ano, takhle to je , teď bylo vysloveno něco podstatného , pravdivého . Tohle je kniha , kterou chci mít doma, vracet se k ní a nacházet v ní pokaždé zase něco nového a nečekaného.

Flipper
25.08.2014 4 z 5

Krása a poetika prvých dvoch príbehov (Jeruzalemského a o stárnucej spisovateľke) sa už ťažšie hľadala v ďalších dvoch, v ktorých nefungovalo skoro nič - ani krása bez priamej reči, ani stotožnenie a retrospektívne rozoberanie citov. Každopádne Za tie prvé dva príbehy sa kniha oplatí čítať.

cessy
13.05.2013 5 z 5

Po dlhej dobe konečne kniha, kvôli ktorej sa oplatilo ponocovať! Podobne ako v Dejinách lásky, aj tu je fabula príbehu postavená na prelínaní času, ide o rozprávanie, resp. spomienky štyroch rôznych postáv - dvoch mužov a dvoch žien, ktoré spolu zdanlivo nesúvisia, no postupne sa vzťahy medzi nimi vyjasňujú a jednotlivé príbehy do seba začínajú zapadať ako dieliky v puzzle. No na rozdiel od Dejín lásky, kde sa po prečítaní záverečných stránok odstránili všetky nejasnosti, vo Veľkom dome zostáva mnoho nedoriešeného. Po dočítaní mám v hlave viac otázok, ako odpovedí a množstvo teórii ohľadne vzťahov medzi postavami, čo mi určite nedá pokoja ešte minimálne pár dní. To bol pravdepodobne autorkin zámer, ale aj tak mám chuť hneď teraz začať čítať knihu ešte raz a pokúsiť sa nájsť chýbajúce časti skladačky, aby som sa presvedčila, či mi nejaká podstatná súvislosť neunikla. A tiež mi nedá nepochváliť skvelý preklad Otta Havrilu, ktorým sa blysol už v Dejinách lásky ale aj v iných knihách.

Amnesiac
26.01.2012 5 z 5

Nicole Krauss je pre mňa veľmi príjemným prekvapením, aj keď podobne ladené knihy s poprehádzanou konštrukciou plotu veľmi nemusím. Tento sa však odvíja úplne prirodzene, v patričnom tempe. Tak prečo nie ?

Renava
09.01.2012 5 z 5

Aby som knihu pochopila a overila si niektoré momenty z jednotlivých príbehov, musela som si knihu prečítať hneď dvakrát (napriek tomu si nie som celkom istá, či sa mi to úplne podarilo..). Tým však rozhodne nechcem povedať, že dôvodom je, že je kniha zlá. Naopak, je to literárna lahôdka a rada si ju prečítam aj tretí krát :-)) Tak ako v Dejinách lásky, aj v tomto dielku sa Nicole Krauss silne zahráva s fantáziou čitateľa, v prípade Veľkého domu by som povedala že podstatne viac... Neskutočne vyzreto napísané, zaujímavé a nevšedné - kto má rád netuctové príbehy s podtónom magickosti, príde si na svoje. Ale osobne musím povedať, že Dejiny lásky sa mi páčili o malilinký kúsok viac (ale naozaj len o maličký).

zuzulique
21.11.2011 5 z 5

Geniálna kniha! Pre mňa osobne najlepšia kniha, ktorú som čítala ten tok (2011). Ak sa Vám páčili Dejiny lásky, určite neoľutujete ani čítanie Veľkého domu. Originalita, tajomno, trošku pochmúrnej atmosféry a krásne popletený labyrint, to všetko Vás čaká, keď otvoríte túto knihu...