Velké závody

Velké závody https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208627/bmid_velke-zavody-208627.jpg 5 6 2

První čtyři kapitoly knihy věnuje Miloš Kovářík velkým osobnostem automobilového sportu - Elišce Junkové, Jindřichu Knappovi, Eriku Carlssonovi a jeho ženě Pat Carlssonové-Mossové a Philu Hillovi. Pátá kapitola líčí průběh automobilového maratonu Vuelta a la America del Sur 1978 z pohledu polské posádky Zasada-Zembrzuski. Následující tři kapitoly pojednávají o historii slavných automobilových závodů a soutěží - 500 mil Indianapolis, 24 hodin Le Mans a Rallye Monte Carlo. Poslední kapitola popisuje úspěch sovětských vozů Moskvič na "rallye století" Londýn-Sydney 1968. Kniha je doplněna dobovými černobílými fotografiemi, plánky a podrobnými výsledkovými listinami.... celý text

Přidat komentář

Forestwalker
26.04.2022 5 z 5

Jako kluci před čtyřiceti lety jsme lovili informace o formuli 1 a knížky pana Kováříka byly jednou z možností, jak se k nim dostat. Přečetl jsem toho od něj docela dost, ale knihu Velké závody ne; formuli 1 se totiž věnuje jen velmi okrajově.
Zajímavější než medailonky jezdců jsou myslím obsáhlé články o jednotlivých podnicích (v přehledu kapitol zde chybí ta poslední, Rallye Londýn - Mexiko), které přinášejí informace k historii a (tehdejší) současnosti jednotlivých závodů. Dneska je to samozřejmě spíš čtení pro nostalgiky, ale ve své době muselo jít o pětihvězdičkovou pecku pro všechny fanoušky motoristického sportu.

Čtec
11.06.2014 5 z 5

Beru to tak, že Miloš Kovářík musel z povinnosti přidat dvě kapitoly o socialistických (polských) závodnících a (sovětských) vozech, aby kniha vůbec vyšla. Tyto kapitoly nejsou o úplně top závodech, ovšem i tak mi Velké závody stojí za pět hvězdiček.