Velká válka

Velká válka https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72120/bmid_velka-valka-Em0-72120.jpg 4 104 14

Proslulý americký válečný román odehrávající se za 2.sv.války v Tichomoří na ostrově Feneráhan -- smrt a život, život a smrt v divoké džungli.

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

The Big War , 1957


více info...

Přidat komentář

ZorroOne
31.05.2023 5 z 5

Jeden z nejlepších válečných nebo spíš protiválečných románů, co kdy byly napsány. Remarque pro pokročilé.

petr8467
20.06.2021 3 z 5

Příliš pocitové. Myrer bohužel nedokázal od svých válečných "zážitků" poodejít. Navíc dlouhé pasáže v er-formě, kdy není jasné, který voják námořní pěchoty je právě teď objektem vyprávění.


Badger
18.07.2020 3 z 5

Musím říct, že jsem po přečtení některých názorů čekal od knihy daleko více.
Ze začátku mi nevadilo vyobrazení životů vojáků v zázemí, pak mi přišlo, že se to již moc vleče a na dočtení jsem se pomálu těšil,na štěstí došlo na vylodění a tam mi zase vytáčela poněkud častá poezie Newcamba, alespoň postava Dannyho to vždy zachraňovala.
Bylo zde dost zajímavých scén, ale na mě mnoho omáčky.

Vlk.kh
05.01.2018 3 z 5

Na můj vkus až moc rozvláčné, roztahané, velmi často až nezáživné a nezajímavé. Asi mám raději knihy, co mají trochu větší spád.

Boby17
13.09.2017 2 z 5

Asi jsem byl moc natěšený po předchozím přečtení Posledního kabrioletu. Bohužel moje očekávání se vůbec nenaplnila a knížku jsem dočetl jen silou vůle. Poslednímu kabrioletu nesahá ani po kotníky.

Vlašule
08.08.2017 5 z 5

výborný román, jen pár stránek a už jsem se vcítila do té doby, pocitů vojáků odjíždějících bojovat za svou vlast i jejich blízkých plných strachu a bezmoci, kterou každý vyjadřuje svým způsobem. Lidi by měli číst takovéto knihy a připomínat si jak se máme dobře a jak lehce o všechno můžeme přijít. Važme si, že momentálně "war is over"...

Ječmínek
04.11.2014 3 z 5

Celou první část knihy (150 stran) jsou naši tři hrdinové doma a loučí se s rodiči a láskami a pod. Pak je vylodí na ostrově a začne krvavý boj. Scény jsou popsány do detailu, létají kulky, vybuchují granáty, bojuje se i bajonety. Až v boji se skutečně ukazuje, který voják je silný a který slabý. Pak chvíli pauza a vzpomínání na domov. A zase boj. A tak dále. Já osobně mám rád válečné romány, ale nevím proč, tenhle se mi až tak moc nelíbil. U první části jsem se trochu nudil. A bitevní scény ve druhé části jako by až moc drtily, týraly, dusily a stresovaly ty chudáky vojáky. Až moc! Nevím, ale Anton Myrer prostě není "můj" spisovatel.

dasi
11.08.2014 5 z 5

Danny: Není důležité jak zemřeš, důležité je jak žiješ... Jedna z nej knih s válečnou tématikou. Někoho možná naštvu, ale pro mě je lepší než Kabriolet.

Lev
11.07.2014 4 z 5

Tento válečný román mě zaujal hlavně zvolenou lokalitou. Tichomořská fronta, zahrnující boje v drsných podmínkách džungle proti fanatickým Japoncům, je totiž oproti evropským bojištím razantní změna. Kniha potěší rozepsaným životem vojáků před narukováním a čtenář má možnost poznat nejen jejich charaktery, ale také rodiny či přítelkyně. Co se týče vojenských akcí, čtenář je rychle vržen do válečné vřavy hned po vylodění a podobných drsných bitev je v průběhu děje několik. Myslím že autor také věrně zachytil krutost samotné války, protože smrt je zde všudypřítomná a přichází opravdu nečekaně.

SalomeH
27.06.2014 4 z 5

Z téhle knížky mi neutkvěla žádná konkrétní scéna, jen ten všeobjímající pocit, že je všechno v háji a že to bude ještě mnohem, mnohem horší.

zulanek
13.05.2014 5 z 5

Slova jsou zbytečná,není co říct! Můžeme se jen s hlubokou úctou poklonit všem,kteří prošli tím peklem a uronit slzu za ty,kteří tam položili své životy. Drsný,ale čtivý válečný román.

Christabel
13.10.2013 5 z 5

Trvalo mi dlouho než jsem si od Myrera přečetla něco jiného než Poslední kabriolet, který miluji nade všechny knihy... Tato kniha je ale výborná, myslím, že žádná jiná knížka (a, že jsem jich pár "válečných" četla) mi neumožnila válku "prožít" jako tato...

tatos
06.10.2013

Výborná kniha, doporučuji

Otakara
15.11.2011 5 z 5

Je škoda, že tahle knížka není tak populární jako Poslední kabriolet. Je totiž naprosto výborná, rozhodně srovnatelná s Kabrioletem. Opět válečné, tentokrát přímo z války a ne hlavně prostřednictvím dopisů. Pro fanoušky Posledního kabrioletu naprostá povinnost! :)