Velká válka 1914–1918

Velká válka 1914–1918 https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217887/bmid_velka-valka-1914-1918-XVx-217887.jpg 5 1 1

Válka, jež v létě 1914 zachvátila Evropu a které se brzy začalo říkat světová nebo velká, postavila českou společnost v mnohonárodnostním habsburském soustátí do situací, při nichž stále naléhavěji vyvstávaly závažné střety zájmů. Bylo-li v míru státnicky obtížné proplést se labyrintem křížících se požadavků jednotlivých národů podunajské monarchie, usmířit jejich protiklady a přitom si zachovat jejich loajalitu, stal se za války tento úkol téměř nadlidským. Česká společnost od časů rakousko-uherského vyrovnání citlivě vnímala svůj státoprávní deficit a s nadějemi očekávala své zasloužené narovnání. Hlas jejích politických reprezentantů však zůstával dlouhodobě pomíjen v konkurenci ostatních. Teprve totální válka let 1914–1918, která se ukázala daleko nad síly monarchie, odhalila i jiné perspektivy, jak upravit státoprávní existenci české společnosti. Svůj úděl v tomto konfliktu český národ sice překvapeně, leč poslušně a pokorně svojí většinou přijal, a to i přesto, že deklarované válečné cíle ani průběh války mu nepřinášely nic prospěšného. Naopak měl spoustu důvodů, proč válku nepovažovat za svou.... celý text

Přidat komentář

Boby17
17.11.2022 5 z 5

Zdařilá publikace na kvalitním křídovém papíru, jejíž těžiště spočívá v zejména prezentaci exponátů několika našich muzeí z výstav věnovaných první světové válce. Současně však přináší i zajímavé informace, které jsou přínosem pro zájemce o naši historii, např. o organizaci a fungování polní pošty, nebo o situaci v městě Brně na začátku války.
Z úvodního slova Mgr. Tomáše Kykala Svár svědomí a povinnosti vybírám: "Válka českou společnost přivedla na rozcestí, když její muže vystavila volbě z dvojice principiálních postojů vůči státní moci: buď splnit zákonem uloženou povinnost občana, anebo - jak argumentovali legionáři - využít prastarého práva na vzpouru proti panovníkovi, pakliže tento neplní závazky společenské smlouvy, škodí blahu země a dokonce ji svými rozhodnutími existenčně ohrožuje. Jedni plnili své občanské povinnosti podle respektované legislativy státu, v němž žili se svými rodinami a pracovali, druzí onu společenskou smlouvu rozvázali, aby s rizikem hrdelního trestu bojovali za přežití národa a připravovali alternativu v podobě samostatného státu."