Veliká novina o hrozném mordu Šimona Abelese

Veliká novina o hrozném mordu Šimona Abelese https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225047/velika-novina-o-hroznem-mordu-simon-225047.jpg 4 31 6

Nejmodernější metody archeologického výzkumu, vztah otce a syna, několik set let stará legenda, virtuální realita, hledání pravdy v dějinách i ve vlastním životě, stav současné české společnosti, židovství, křesťanství, politika, nenávist a láska… báseň a pravda… A také Praha, magické město jako stvořené k tomu, aby se stalo jevištěm pro tajuplný příběh… To vše se prolíná a vytváří jedinečnou atmosféru strhujícího románu Marka Tomana Veliká novina o hrozném mordu Šimona Abelese. Kniha vychází s finanční podporou Ministerstva kultury České republiky.... celý text

Přidat komentář

Galadwen
19.01.2016 3 z 5

Knížku jsem si koupila kvůli kauze Abeles, která mne také zajímá, a s překvapením shledala, že není ani tak o Šimonovi a procesu s jeho údajnými vrahy, jako spíš o médiích a informačních technologiích. Není to špatné, ale obě linie, jak moderní, tak barokní, mi bohužel připadaly nedotažené. Současná linie mě zajímala do okamžiku, než se přehustila virtuálním prostředím počítačové hry (nehraju, ale připadalo mi to celé divné) a nakonec jsem se ani nedozvěděla, zda antropolog hledaný hrob opravdu objevil a s jakým výsledkem. Kromě tiskaře Hermana se mi většina postav zdála plochá a zjevovala se na divných místech (jezuita Matěj je jako z úplně jiné knihy), apelační proces je pojednaný tak zkratkovitě a zkresleně, že se nechce věřit, kolik toho autor ve skutečnosti nastudoval. Nakonec mi nejzajímavější přišel historický doslov. Po literární stránce je knížka na celkem slušné úrovni, čte se dobře, ale prostě jsem čekala víc nebo něco jiného.

niknikita
25.11.2015 2 z 5

Tak jsem to nepřečetla, ale přeskákala a to jenom proto, abych zjistila co se stalo s Ladislavovým synem. Historické skutečnosti jsem si přečetla v doslovu, bohužel tu obrovskou snahu kterou autor vynaložil ani neocením.


čef
25.10.2015 5 z 5

Oceňuji obrovskou práci, kterou si dal autor při studiu historických pramenů o vztahu Čechů k židovské komunitě v Praze, která byla v době Šimona Abelese největší v Evropě a tvořila zde asi čtvrtinu obyvatelstva. Rovněž literární úroveň je na současné poměry v české historické literatuře nezvykle dobrá, příjemné je, že se vyhýbá laciným a povrchním zápletkám, kterých je u nás podle mne příliš. Zajímavé je rovněž porovnání mediální scény tehdy a dnes - tak rozdílné a tak stejné.

Onoff
11.10.2015 1 z 5

Navrch huj a vespod fuj. Krásně připravená publikace ukrývá neuvěřitelně tezovitý, zdlouhavý a neživotnými postavami zaplněný příběh. Dialogy šustí papírem, tempo je mátožné, styl nevěrohodný. Paralela mediálního světa dnes a na konci 17. století vypadá jak podle šablony. Představa o práci české bulvární novinářky je navíc zcela nerealistická. Totéž platí o vylíčení světa multiplayer online počítačových her, tam je křeč největší a je evidentní, že autorovi je ten svět naprosto cizí a zná ho jen ze zběžného doslechu. Že se tu a tam utrousí nějaký terminus technicus, to opravdu nezaručuje realističnost. Spíš to dotvrzuje dojem naprosté karikatury a nemyslím si, že právě tohle byl záměr. Zpodobení subkultury adolescentních počítačových hráčů je asi tak věrohodné, jako nahrané záběry z diskoték či "bigbítů" v komunistických televizních inscenacích. Ale to by ještě nebylo to nejhorší. Důležitější je, že postavy (možná kvůli autorově občasné neobratnosti) jednají absurdně - jeden z hlavních hrdinů se například pozastavuje nad tím, že ani neví, jak mu v jednu chvíli přišel na mysl vlastní syn. Samo o sobě úsměvné, že? A to tím spíš, když tento syn je už několik dní pohřešován. K tomu připočtěme faktické chyby typu "druhou exhumaci Šimona Abelese nařídil císař Ferdinand I. v roce 1810" (byl to samozřejmě František I., jak je i správně uvedeno v autorem velmi pěkně zpracovaném doslovu, který je takto nejlepší částí celé knihy). A román by každopádně snesl výrazné škrty.
Jsem celkově až překvapen, jak moc je ta kniha špatná. Vždyť autor není žádné ořezávátko, své řemeslo jistě ovládá a zmíněný doslov ukazuje, že studiu látky věnoval nezanedbatelné množství času. Že se Veliká novina setkala s tak příznivým přijetím u čtenářů i kritiky a že dostala finanční podporu Ministerstva kultury svědčí o jediném: soudobá česká literatura je v opravdu hrozném stavu.

Dandik1
21.07.2015 5 z 5

Poutavě napsané vyprávění odehrávající se ve dvou rozdílných časových obdobích, přibližující jak historii, tak i současnost. Napínavý příběh s přibývajícímí přečtenými stránkami kulminuje a tak je těžké se od četby odtrhnout a jít spát.

vincek1
02.05.2015 5 z 5

Krásně napsaná kniha, která vypráví dva příběhy současně. Jeden ze sedmnáctého a druhý z jednadvacátého století. Z počátku se zdá být kniha rozvláčná, ale oba příběhy postupně nabývají na síle. Časem se čtenář dostane do stavu, kdy se těžko odtrhne od četby. Jak jsem napsal, chce to trochu trpělivosti, ale ona růže, kterou trpělivost přináší, se dostaví. Doporučuji.

Autorovy další knížky

Marek Toman
česká, 1967
2018  86%Cukrárna U Šilhavého Jima
2016  88%Chvála oportunismu
2011  71%Frajer
2022  86%Panna
2009  69%Můj Golem