Věční milenci

Věční milenci https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138425/vecni-milenci-138425.jpg 3 6 6

Společensko-politický román z prostředí českých intelektuálů o atmosféře a důsledcích stalinismu. Román, uvedený motem z J. A. RIMBAUDA, je rozdělen do čtyř částí ("sešitů"), v nichž se střídají kapitoly dvojího druhu. Jedny jsou označovány titulem Ze zápisků padesátiletého, obsahují deníkové záznamy hlavní postavy, historika Václava Havlína, a sahají od r. 1949 do začátku 60. let (jejich jednotlivé úseky, nadepisované daty, nejsou uspořádány chronologicky, nýbrž "na přeskáčku"). Druhé mají samostatné názvy, ale současně i společný podtitul Stará fotografie, jako celek vytvářejí kroniku rodiny Havlínů a zabírají dlouhé období od r. 1911 do r. 1945. Havlínovy zápisky se soustřeďují hlavně na dobu všeobecné podezřívavosti a vykonstruovaných procesů v 50. letech. Václav prochází totalitní mašinérií zdánlivě nedotčen, sám se nestává její obětí. Jinak se však vede jeho příteli Bedřichu Pryllovi. Václav se sice brání uvěřit v Bedřichovu vinu, na druhé straně však odmítá přiznat omyl komunistické strany, nemluvě už vůbec o zlé vůli. Ujme se Pryllovy dívky Heleny Killerové, a když je přítel odsouzen, ožení se s ní. Odhalení Stalinova kultu v r. 1956 dává Václavovi odpověď na dilemata a nejistoty uplynulých let. Když je pak Pryll propuštěn z vězení, vzdá se Václav Heleny a umožní jí, aby se k Bedřichovi vrátila. Staré fotografie sahají až ke sňatku Václavových rodičů Františka a Anežky. Velká pozornost je v nich věnována Anežčinu milostnému vztahu ke švagru Janovi a v druhé půli románu ideovému sbližování Václava s Bedřichem Pryllem, představitelem komunistické inteligence 30. let. Pod jeho vlivem Václav nachází své místo v odporu proti nacismu a po válce vstupuje do komunistické strany.... celý text

Přidat komentář

Lenka0007
17.09.2020 4 z 5

V románu se střídají dva druhy kapitol, jedny obsahují deníkové záznamy Václava Havlína a jsou psány na přeskáčku, druhé pod názvem Stará fotografie jsou kronikou rodu do doby konce druhé světové války. Když se čtenář zorientuje, může sledovat tři milostné příběhy, pro trpělivé je odměnou předposlední kapitola s názvem Noci Jindřicha Markuse. Tento vnitřní monolog rozvrácené osobnosti doporučuji už jen pro ten kontrast k předchozím, poměrně klidným a harmonickým částem knihy.

niknikita
03.08.2014 3 z 5

Poprve jsem tu to knihu četla někdy v osmnácti a tenkrát se mi líbila. Když jsem se k Věčným milencům vrátila nedávno, nebylo to už ono.