Večírek

Večírek https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89392/mid_vecirek-CnE-89392.jpg 3 7 3

Večírek je oblíbenou příležitostí, při níž se scházejí příležitostní lidé. Na jednom večírku v Londýně se sejde pestrá společnost. Klábosí o všem možném a v té době záhadně zemře matka jednoho z hostů. Zůstává po ní značné dědictví. Policie nezjistí nic podezřelého, ale z vyprávění protagonistů nakonec vysvítá, že jedna osoba je nanejvýš podezřelá: s její minulostí jsou těsně spojována již tři záhadná úmrtí, třebaže ona sama byla vždy mimo podezření.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Symposium , 1990


více info...

Přidat komentář

Tydvik
07.08.2019 5 z 5

Nízké hodnocení této knihy mě mrzí, ale chápu, jak k němu došlo. Pokud vydavatel slibuje krimi, a tato kniha opravdu detektivkou není, nemožno se divit. A lhát se nemá...to vás maminka neučila?
Je to satira jak vyšitá, paní Muriel je v této oblasti nepřekonatelná. Na její styl jsem si musela chvíli zvykat, hned jsme si do oka nepadly; ale zvykla jsem si, sžila jsem se a miluji ho.

Mahuleno
30.09.2018 3 z 5

Přestože v krátkém popisku, naštěstí poměrně útlé knihy, je slibováno napětí až do konce, já jsem dlouho netušil, proč je to avizováno jako detektivka. Ačkoliv knížka skutečně vrcholí vraždou a začíná zmínkou  o ní, slibované napětí je šikovně ukryto pod nepodstatným vedlejším dějem. Drtivá část je věnována přípravě samotného večírku, výběru pozvaných a jejich hodnocení: "Teď pozvání přijali Sussyovi" vykládala Chris, " Cuthbert-Jonesovi přijít nemohou, budou celý měsíc ve Frankfurtu. Možná je to nakonec dobře. Takže jsem zavolala Untzingerovým....", eventuálně podávanému menu. Až jsem chvílemi přemýšlel, zda bych knížku nemohl zařadit do Výzvy 2018 jako knihu o jídle ☺️.
A ty hlubokomyslné debaty: "Představa, že stěhuju celý dům mě vážně děsí. Stěhujeme se do bytu v Bloomsberry a rozhodli jsme se postupovat nemilosrdně. Nábytek dokáže brzdit člověka v kariéře, skutečně může bránit jeho duchovnímu a uměleckému rozvoji. Střez se nábytku, Hurrley!"
Dílko může být ironickým pohledem na tzv vyšší anglické vrstvy a jejich způsob života, ale jako detektivka poněkud slabší.
No, nemocniční knihovnička - odložené knihy...


kika 13
20.01.2013 3 z 5

Detektivní román a napětí je tu až do samého konce románu.

Štítky knihy

satira anglická literatura

Autorovy další knížky

Muriel Spark
skotská, 1918 - 2006
2018  75%Nejlepší léta slečny Jean Brodieové
2021  78%Dívky bez prostředků
2001  87%Černá madona
1997  54%Večírek
2003  70%Záhadný případ lorda Lucana

Kniha Večírek je v

Přečtených8x
Knihotéce4x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x