Ve vlaku - 30 výletů po Evropě trochu jinak

Ve vlaku - 30 výletů po Evropě trochu jinak https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484594/bmid_ve-vlaku-30-vyletu-po-evrope-trochu-7AN-484594.jpg 2 3 2

Láká vás pomalejší cestování, milujete zvuk píšťalky na peróně? Objevte s touto knihou 30 nezapomenutelných cest vlakem napříč Evropou. Ať už máte dny nebo týdny, z nabízených itinerářů si vyberete. Vlak je skvělý prostředek pro společné cestování, je ekologický, úsporný a má ideální tempo na poznávání krajiny a kultury. Vystupte na slavných nádražích, objevujte i zapomenuté lokálky. Zasvěcené tipy vás zavedou na místa, kde to žije. Čekají vás irské hrady, kanály v Bruggách, lázně v Budapešti, rakouská jezera i italské vísky. Co s sebou? Doporučené knihy a hudbu přímo z daných lokalit. A hlavně tento originální průvodce – s mapami a adresáři ubytování. Vše, co budete na svém železničním dobrodružství potřebovat. Nastupovat, odjíždíme!... celý text

Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Svojtka & Co
Originální název:

En Train 30 itinéraires pour voyager autrement , 2020


více info...

Přidat komentář

Danafantom
31.07.2023 1 z 5

Za mě knížka úplně k ničemu. Města pospojovaná železniční tratí. Stejné informace bych dostala, kdybych se podívala do mapy. Praktické informace veškeré žádné, kromě poslední kapitoly, kde vám napíšu aspoň webové stránky železnic států Evropy.
Když jí navíc srovnám s podobnou knížkou 'Úchvatné cesty vlakem', která mě opravdu uchvátila, tak 'Ve vlaku' je naprostý propadák.

vlkcz
02.11.2022 3 z 5

Jako inspirace na cestování dobré, ale kniha trpí spoustou neduhů. I když asi všechny budou moje subjektivní.
I když se v anotaci píše o pomalejším cestování, itineráře představují turbo turistiku v nejryzejší podobě. Pokud bych ty cesty měl podstoupit v představeném tempu, budu po nich potřebovat měsíc na zotavenou. Stihnout za den prohlídku dvou i tří měst s neustálými přesuny, to je nejvýš pro dvacátníky nebo ty, kteří mají opravdu málo času a potřebují si v životě odškrtnout "prohlídku" co nejvíce pamětihodností.
Obrazová část je vybraná s citem, ale bez popisek, co na fotografii je (s jednou výjimkou) a ke které destinaci patří, působí jenom jako manýristický doplněk k nafouknutí objemu knihy.
Neustálený přístup ke geografickým názvům občas působí zmatek. Někdy překladatelka volí originální jméno, i když je v češtině ustálený jiný tvar, jindy postupuje opačně a počešťuje i tam, kde se běžně používá původní název (nejrušivější je to u názvů ulic).
Ale abych jen nekritizoval. Jako skvělý nápad vidím odkazy na zdroje informací k vlastnímu cestování. I když časy odjezdů jednotlivých vlaků mohly být změněny, stejně jako ceny a podmínky slevových programů, na uváděných webových stránkách člověk snadno zjistí aktuální situaci.