Ve jménu cti

Ve jménu cti https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249341/ve-jmenu-cti-249341.jpg 4 45 13

Surdžít vyrůstala v anglickém městě Coventry, přesto jí nezbylo než podřídit se orientálním praktikám své indické rodiny. V šestnácti ji provdali a poslali ji do domu jejího manžela, kde vládla panovačná a pokrytecká Bačan Kaur. Surdžít se vzbouřila, odmítla se přizpůsobit tradičnímu podřadnému postavení a vzdát se evropského způsobu života. Za to ji tchyně obvinila z hanobení rodiny a připravila ďábelský plán na její fyzickou likvidaci.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

Shamed:The honour Killing that shocked Britain


více info...

Přidat komentář

orinka3
23.04.2021 4 z 5

Beru to nikoliv jako umělecké dílo, ale spíš jako literaturu faktu. Náhled do rodiny Sikhů a jejich pojetí cti. Předtím jsem četla zkušenosti žen, žijících v islámských komunitách, tohle je pro mě nové. Každopádně - jakákoliv forma fanatismu je zhoubná a ve svých důsledcích tragická.

Marcelllus
08.01.2019

Kniha mne přímo uchvátila. Je neuvěřitelné, že uvnitř Evropy si žije komunita dle svých zákonů a neštítí se vraždy a vychovává své děti k naprosté poslušnosti a bez vědomosti o okolním světě, který je jen pár metrů od nich ... Velice doporučuji k přečtení


Denisa_a
29.12.2018 4 z 5

Podle skutečné události. Tohle byla vážně síla. Chápu, jak je člověk od mala vychováván k jejich víře, tak že nic jiného nezná. Ale že je ta víra tak silná, že úplně v klidu spáchají vraždu, to je neuvěřitelný. A co řekne jejich maminka, je svatý... :-/

jakafe
24.09.2018 4 z 5

No, takhle to dopadá, když mají lidi místo mozku kari. Bezcitná manipulátorka, která na jedné straně hraje na city a dělá ze sebe zbožnou paní a na straně druhé je schopná páchat taková zvěrstva. Každé z těch zvěrstev je samo o sobě něco úděsného. Asijské kultury jsou povětšinou hodně zaměřené na rodinnou a kolektivní čest s přísnými pravidly pro ženy. Viníků v tomto příběhu bylo opravdu hodně, obětí taktéž. Nechápu, nechápu, vždyť jsme lidé, propánakrále! Doporučuji k přečtení, zvláště poslední třetinu knihy zhltnete na jeden zátah, jak je strhující.

Mufa
08.07.2018 4 z 5

Přečetla jsem hodně knih na podobné téma, tahle je jedna z těch povedenějších. Nepřestane mě fascinovat, jak všechny tyhle komunity zvládají vymývat ženám mozek a to i když nejsou "doma". I když tady bylo vidět, že rodiče autorky jí mají rádi a záleží jim na jejím štěstí. Přesto nedokázali vybočit ze svým tradic. A ona byla poslušná manželka, jak má být. Všimla jsem si, jak často opakuje větu "ale já jsem tak byla vychována", asi si tedy uvědomuje, že její chování asi není úplně standartní.Přesto rostou stále další a další generace těchto "poslušných manželek".

Jirinamac
11.08.2017 5 z 5

Síla tradic je silnější než právo na život. Neštítí se vraždit ani v civilizované zemi a své myšlení si nesou s sebou i do Evropy.

LadySegedin
03.03.2017 5 z 5

Sarbdžít si nechává všechno líbit a tiše trpí, ale Surdžít se nehodlá jen tak smířit s takovým osudem a snaží se bránit, utéct a žít svůj vlastní život. Všechno bohužel vygraduje, tak že matka Bačan Kaur se rozhodne pro to, aby ochránila rodinnou čest k tomu nejradikálnějšímu řešení a to že nechá Surdžít v Indii zavraždit.

Kniha je proto napsána Sarbdžít, veškeré informace, které se zde dozvídáme jsou proto jenom z jejího úhlu pohledu. Je škoda, že se sem nezakomponovaly úryvky z deníků Surdžít, které byly později nalezeny. To by podle mě ucelilo celý příběh. Avšak i tak jsem se díky této knize dozvěděla spoustu věcí o Indii, indické komunitě a jejích zvycích, které mi začaly silně připomínat svým postojem k ženám kulturu islámskou. Každopádně, kdo se nebojí reality a chce si přečíst něco o opravdovém životě a také o tom, jak to může dopadnout, když synové přespříliš poslouchají své matky na slovo, tak je to knížka právě pro něj.

jindrusa
17.01.2017 5 z 5

Hrůza, myslela jsem, že vraždy ze cti jsou záležitost jen muslimů. Evidentně ne :-(

alnahu
25.07.2016 4 z 5

Zajímavý příběh , který nám představí život v komunitě Sikhů, kteří žijí ,jako jedna velká rodina.Sabrbdžit byla do takovéto komunity provdána.Již způsob,jak ji byl vybírán ženich,je pro nás nepochopitelný.Život v takovéto komunitě-velké rodině-nebyl pro ni vůbec lehký ,hlavní slovo zde měla tchyně Bačan Kaur a snachy ji museli poslouchat a sloužit jí.Švagrová Surdžit ( mimochodem velmi hezká dívka, v knize je její fotografie),se tomuto nadvládí postavila a byla zavražděna.Já jsem obdivovala Sabrbdžit , že našla v sobě sílu a udala policii svého švagra a tchýni, za tuto vraždu ze cti. I přes velké utrpení a vyhrožování se nakonec domohla spravedlnosti .Šokující příběh z muslimského světa stojí za přečtení.

Juliatta
26.04.2016 4 z 5

Další ze smutných příběhů z muslimského světa, tady naštěstí se šťastným koncem. Oceňuji hlavně přiložené skutečné fotografie ze života rodiny. Děj má rychlý spád, občas se mi chtělo na hlavní hrdinku zakřičet "prober se" , ale ve skutečném životě to tak většinou bývá, že si člověk nechá dlouho spoustu věcí líbit, než se odhodlá k nějakému činu. Za mě4 *

blanickaa1
27.09.2015 5 z 5

Fakt se tohle děje? Jasně že jo, čest a a hanba. Já vlastně ani nemůžu Sarbdžít nazvat hrdinkou. Kdyby nebylo ostatních, určitě by to nedotáhla do konce. A člověk se jí nemůže divit. I přes lehkou nechuť k hlavní hrdince, dávám 5 hvězd.

LucieAlexandra
09.09.2015 5 z 5

Je smutné, že ve jménu komunity a cti, která není nic jiného než názor fanatiků, daný dohromady více méně jen díky drbům, je někdo schopný zabít. O něco málo je smutnější fakt, že tenhle příběh není ojedinělý. Je ale skvělé, že autorka našla odvahu a postavila se té šílené rodině.
Knížka je krásně napsaná, až jsem chvílema pociťovala vztek a chuť chytnout oba mamánky za čenich a proplesknout je

konformita
07.09.2015 5 z 5

Sarbdržít vyrostla v Anglii, ale byla vychována a následně provdána podle paňdžábských tradic. Její tchýně je tyran, fúrie, prostě šílená ženská a její syn, Sarbdžítin manžel, je do maminky bezmezně zamilován a poslouchá ji jak oddaný pejsek. A jak si ta můra myslí, že může všechno, tak se jí po letech postaví člověk, od kterého by to čekala nejspíš nejméně. Sarbdžít celá léta trpěla a snášela tu mrchu, málem kvůli tomu zemřela na prasklý žaludeční vřed. Ale je to frajerka první třídy, všechno zvládla a určitě je tam v té komunitě velkým vzorem mnoha ženám. Bezesné noci Vám ta kniha přinese, musíte dočíst dokonce a nejlépe dnes v noci. Méně než 5* si nezaslouží.

Autorovy knížky

Sarbdžít Kaur Athval (p)
indická, 1969
2015  88%Ve jménu cti

Kniha Ve jménu cti je v

Právě čtených1x
Přečtených74x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených8x
Knihotéce73x
Chystám se číst43x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x