Vdova Coudercová / Mladý Cardinaud

Vdova Coudercová / Mladý Cardinaud https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107797/vdova-coudercova-mla-107797.jpg 4 15 6

Dvě psychologické novely z doby autorova vrcholného tvůrčího období spojuje problém, že jsou lidé zištní a malodušní k vlastní zkáze, a protiměšťácký akcent. První se odehrává v prostředí zemědělské usedlosti na francouzském venkově, druhé ve francouzském městském prostředí

Literatura světová Novely
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

La veuve Couderc, Le fils Cardinaud , 1950


více info...

Přidat komentář

zaz
01.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Krize ve 30-tý letech 20. stol. zesiluje negativní vlastnosti, které probublávají ven a zviditelňuje se pokrytectví, klam, faleš, podvod, přetvářka, nenávist. Porozumění, pochopení ustupuje do pozadí. Zavládne netečnost, lhostejnost, tupost, omezenost, bezcitnost, nezúčastněnost, apatie, pasivita, odtažitost. Když toto zasáhne konkrétní bytost, zažije intenzivní zásah blížícího se, neodvratného konce.
Mladý muž ztrácí domov, svůj dosavadní život... Nachází práci u vdovy na statku. Oba zápasí se složitým osudem a vzájemně si vychází vstříc, vzniká vztah... Tak jak slibně začal, tak náhle končí tragicky, bolestivě, bezcitnou nenasytnost příbuzných...
Uprchlý vězeň na recepci zavil dva vysoké státní úředníky. Motiv: měl jsem všeho dost...
Autor napsal 200 románů, 150 povídek. Přeloženo snad do všech jazyků, do češtiny 99 knih. Desítky děl zfilmováno. Za mne: dost dobré.

Montezuma
10.03.2021 3 z 5

Ke knize jsem se dostal přes film s Delonem, jedná se o psychologickou novelu, není to špatné, ale je znát, že Simenon přece jen byl spíše vynikající řemeslník, než opravdu velký umělec. Jeho údajné rozhořčení, že více pozornosti kritika věnovala Camusovu Cizinci, který vyšel ve stejné době, mně tak přijde vyloženě komické. I vynikající film se mi líbil daleko více, jeho netečný metafyzický rozměr je v novele zcela nepřítomný.


h2220
05.11.2016 5 z 5

dva příběhy, dobře čtivé, s mistrným vykreslením psychologie postav. Svou nadčasovostí díky jednání postav, které se stejně tak může odehrávat i v dnešní době, je úplně jedno že byly vydány před více než půlstoletím.
První příběh se odehrává na venkově, kdy mladý muž cestující autobusem se seznámí s vdovou, která ho vezme na statek jako pomocníka. Rodina vdovy však je však zatížena na majetek po zemřelém a proto vztahu , který vznikne mezi vdovou a mladým mužem, nepřejí. Touha po majtku je pak příčinou smrti....
Druhý příběh se odehrává ve městském prostředí a řeší spletité vztahy mezi manžely a milencem ženy, za kterém nespokojená paní utíká.

Rafa-P
04.01.2015 4 z 5

Rozsahem krátké, obsahem bohaté a čtivě napsané příběhy. První končí tragicky, druhý "dobře".

mgeisselreiter
05.05.2013 4 z 5

Obě novely na malém prostoru výborně vystihují osoby a prostředí, svou výpovědí jsou nadčasové. První příběh napsal autor v roce 1940, druhý o rok později. 85%, 5.5.2013.

jprst
31.03.2012 4 z 5

Simenonovy psychologické novely nemají chybu, ale tyto ještě vynikají výbornou kresbou povah.