Včela a úl

Včela a úl https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231848/bmid_vcela-a-ul-231848.jpg 5 4 2

Příručka včelařova. Langstrothova Příručka včelařova je nejen praktickým rádcem, podle něhož lze tvořit přístupy v ošetřování včelstev i dnes, ale pokrývá i teoretické oblasti oboru včelařství. Fyziologii včely, životní cyklus matky, trubce i dělnice, škůdce včel a dokonce příčiny různého chování včel popisuje s udivující přesností a precizností. Navíc ukazuje, kolik práce a pečlivého pozorování muselo být vykonáno předchozími generacemi badatelů k získání vědomostí, které dnes považujeme za zcela samozřejmé.... celý text

Hobby
Vydáno: ,
Originální název:

Langstroth on the Hive and the Honey-Bee, a Bee-Keeper´s manual


více info...

Přidat komentář

tuommo
26.08.2018 4 z 5

Kniha z poloviny 19. století napsaná uznávaným včelařem L. L. Langstrothem. Pro mě, jako laika, který by rád začal včelařit je to příjemný úvod a seznámení s chovem včel. Samozřejmě vše, co 3L. psal bylo poplatné době a tehdejší technologií a zkušenostmi,. Beru to tedy jen jako úvod do včelaření.

vklidu
02.03.2016 5 z 5

Úžasný pohled na včelařství, respektive jeho nejnovější objevy před 160 lety. Ještě nebyl objeven medomed ani mezistěny, největším škůdcem včel byl zavíječ a o moru (hnilobě - zřejmě v té době ještě nerozlišovali) autor četl pouze z německé literatury.
Autor právě objevil včelí mezeru a díky jeho úlu učinil mnohá zajímavá pozorování a usoudil z nich věci, které stále platí.
Z dnešního pohledu to nelze brát jako učebnici, protože některé věci bysme považovali za bludy. Je nutné mít nejprve přečteno nějakou moderní knihu o včelách, aby se předkládaná fakta mohla kriticky hodnotit. Na druhou stranu je vše popisováno velice detailně, což je výhoda pro začátečníky. Dnešní autoři berou základní věci za příliš samozřejmé, než aby jim věnovali více času.
Kniha je psána velmi květnatě, poeticky s různými odbočkami do duchovní, občanské, politické, ekologické ... sféry.
Je to takové milé, nostalgické a zároveň poučné čtení o včelařství.


Štítky knihy

včely včelařství, včelaření

Autorovy knížky

Lorenzo Lorraine Langstroth
americká, 1810 - 1895
2014  90%Včela a úl

Kniha Včela a úl je v

Přečtených4x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce4x
Chystám se číst4x