Vánoční oratorium

Vánoční oratorium https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40724/bmid_vanocni-oratorium-GAf-40724.jpg 4 21 10

Ústředním tématem je lidská samota a touha se z této samoty vymanit.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Juloratoriet , 1983


více info...

Přidat komentář

alca-212
07.08.2023 4 z 5

Zvláštní kniha... ráda jsem se s ní potkala. První zhruba dvě třetiny skvělé, nutilo mě to číst dál a dál, ale jak se to chýlilo ke konci, těch myšlenek a úvah už tam na mě bylo moc...

ut.la
02.08.2023 3 z 5

Docela fajn knížka. Hůř se mi do ní dostávalo, ale byla jsem byla zvědavá, jak se budou příběhy hrdinů odvíjet. Přes pomalejší rozjezd se ale nakonec četla dobře, byť některé "snové" pasáže mi nesedly a měla jsem problém oddělit fantazie a realitu. Není mi dosud ale jasné, proč se knížka jmenuje Vánoční oratorium - chápu, že se jednalo o oblíbenou skladbu maminky, ale nepřišlo mi, že by se tento motiv knihou nějak výrazně táhnul, nebo dokonce rozvíjel.


gad
21.02.2022 4 z 5

Kniha o lidské samotě a potřebě lásky, které je tak málo. Kniha plná fantazií a představ, které až nebezpečně mohou prolnout do reality. A rázem je z člověka blázen. Autor, který své knihy z velké většiny zasadil do švédského městečka Sunne, nabízí východisko ze vší té bídy. Jeho postavy jsou složité, až podivínské a osud ne všech je šťastný. Přesto i smrt u některých (např. Árona) je jakousi cestou za něčím lepším. V knize jsem cítil i to, jak rozhodnutí jedince může ovlivnit osudy mnohých okolo, jak jsou lidské osudy propojené a vše souvisí se vším.
Kniha se nečte lehce, přesto je zajímavá.

Abroš
17.02.2020 5 z 5

Knihu jsem objevil náhodou v podnikové knihovně.Psáno ve stylu magického novoromantismu Selmy Lagerlofové.Myslel jsem,že takové knihy už se nepíšou.Jsem rád,že je.Jako motto knihy bych napsal,že život nikdy nebude lehký.

jiri77
27.01.2020 3 z 5

Kniha která se mi četla hodně špatně, je to hodně náročné čtení u kterého se musí čtenář hodně soustředit ,ale na druhou stranu ,za přečtení to určitě stojí. Rozhodně to není žádné veselé čtení a na náladě to člověku to nepřidá ,ale obohatí ho to nějak kvalitnější literaturou.

000nugatovej
21.10.2018 4 z 5

Barvité příběhy tří generací jedné rodiny ovlivněných tragickým "okamžikem, který nikdy nekončí". Kniha plná severského smutku, chtěné i nechtěné samoty a zoufalství, která však končí až hymnickým přitakáním životu: "Čekal jsem, že život bude někde jinde. Že jde o to ho vyhledat, přesně podle zvyklostí v naší rodině. Teď s odstupem se mne často zmocňuje závrať při pomyšlení na to, jak náhodné kroky nás vedly po správné cestě, a mne zavedly až sem. Je to stejná závrať, jaká mne přepadá každé hvězdné noci, když vyjdu do tmy, podívám se do tmy a cítím, jak se země pohybuje v nezměrném vesmíru, a já vím, že se musím země ještě nějakou dobu pevně držet. A nechat znít tu hudbu, která nám dává naději."(str. 304)
A pozorný čtenář nakonec souhlasí se slovy jednoho z hrdinů "Místo, co bych se nutil do úsměvu, usmíval jsem se." (str. 241)

Taťka Hraboš
13.09.2018 5 z 5

Velmi milé překvapení. Román oceněný několika významnými severskými cenami, vyprávějící o třech generacích jedné švédské rodiny, plný podivuhodných (až podivných) postav, z nichž některé svůj osud završí tragicky. Současně je to kniha o samotě a také šílenství, touze a snech, které často samotu provázejí. Na první pohled žádné veselé čtení, přesto na mě při čtení kniha nijak depresivně nepůsobila; i naděje a krása je tu nadávkována v dostačujícím množství. Závěr pak vyznívá vysloveně optimisticky.

MOu598
11.08.2017 3 z 5

Četla jsem v červnu 2010. Podle mých poznámek:
Psáno jako vyprávění a pak část jako deník.
O třech generacích mužů. Složitě napsané, ne vždy přehledné, proč a jak.
Hodně o vnitřním světě lidí.
Ale celkově docela hezké.
Autor zamotal do textu i Salmu Lagerlofovou. Trochu si z ní dělá legraci.
Citát:
"Jen to nejlepší je dost dobré."

lucik2773
06.08.2017 1 z 5

Kniha mě moc nezaujala, po pár stranách jsem ji odložila.

LenkaFe
09.12.2014 5 z 5

Nejmelancholičtější knížka, co jsem zatím četla.

Štítky knihy

švédská literatura

Autorovy knížky

Göran Tunström
švédská, 1937 - 2000
1990  74%Vánoční oratorium

Kniha Vánoční oratorium je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce30x
Chystám se číst22x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x