Válka ze dne usmíření

Válka ze dne usmíření https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319502/bmid_valka-ze-dne-usmireni-0uq-319502.jpg 5 3 2

Dílo známého izraelského autora je podrobným popisem boje izraelské armády v nelítostné válce, která vypukla v den zahájení svátku Jom Kippur, v říjnu 1973. Arabským zemím se podařilo vybudovat moderní ozbrojené síly, jejichž nečekané nasazení Izrael téměř dokonale překvapilo. Izrael je již opět nucen bojovat o svoji holou existenci, a jako obvykle, proti drtivé převaze nepřítele. Kniha nabízí strhující vyprávění doplňované řadou komentářů a vzpomínek očitých svědků a účastníků bojů, je nabita napětím a příběhy inspirujícího hrdinství. Mimořádnou událostí je i předmluva, kterou k tomuto vydání napsal brigádní generál Michael Herzog, autorův syn, aktivní účastník bojů.... celý text

Literatura faktu Historie Vojenství
Vydáno: , Baronet
Originální název:

War of atonement


více info...

Přidat komentář

Perseus
04.05.2021 5 z 5

Souhlasím s předchozím komentářem. Kniha velice detailně popisuje boje nejprve na syrské frontě (Golanské výšiny) a poté na egyptské (Suezský průplav a Sinaj). Při čtení se člověk těžko ubrání dojmu, že při Izraeli tehdy stáli všichni svatí a že izraelský voják je schopen i nemožného.
Bonusem je kritické zhodnocení všech kroků na straně jak Izraele tak arabských států.
Malé minus bych dal za trochu chaotický popis bojů a slabou mapovou přílohu.
Jinak nezbývá než knihu doporučit.

Psaran
03.02.2017 5 z 5

Když jsem si tuto knihu půjčil v knihovně, tak jsem zjistil, že jde o původní text z roku 1975. To mě docela odradilo, protože jsem předpokládal, že kniha už nebude aktuální. Ale dal jsem jí šanci a byl jsem nesmírně překvapen - z mého pohledu jde o jednu z nejlepších knih o jomkippurské válce! Napsal jí pozdější izraelalský prezident, který působil jako válečný reportér a mám pocit, že vyzpovídal snad všechny aktéry střetu na izraelské straně. Text je nesmírně poutavý, doplněný o podrobnosti. Má jen tu nevýhodu, že je tam tolik zajímavých informací, že si člověk zapamatuje jen zlomek z nich. Určitou nevýhodou jen slabší mapová příloha, ve které jsem nenašel všechna místa, na které ve své knize odkazoval. Překlad má velice vysokou úroveň. Rozhodně doporučuji k přečtení!


Štítky knihy

Izrael války Blízký a Střední východ arabsko-izraelské konflikty

Autorovy další knížky

Chaim Herzog
izraelská, 1918 - 1997
2008  80%Arabsko-izraelské války
1999  100%Biblické války
2005  100%Válka ze dne usmíření

Kniha Válka ze dne usmíření je v

Přečtených3x
Knihotéce3x
Chystám se číst1x
Chci si koupit3x