Valdštejn a Eleonora

Valdštejn a Eleonora https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44381/mid_valdstejn-a-eleonora-Rwa-44381.jpg 3 19 7

Podtitul: Zápisky pátera Quirogy, zpovědníka císařovny. Historický román z doby třicetileté války popisuje tajnou milostnou romanci mezi velitelem císařských vojsk Albrechtem z Valdštejna a císařovnou Eleonorou, druhou manželkou Ferdinanda II. Časově je román vymezený obdobím před vypuknutím švédské války, kdy císař zbavil poprvé Valdštejna velení nad rakouskou armádou a jeho zákeřnou smrtí v roce 1634. V této krátké době se ve fiktivní výpovědi Diega Quirogy, kapucínského mnicha, který byl císařovniným osobním zpovědníkem, objevují náznaky hlubokého citu mezi Valdštejnem a císařovnou. Mnich zpovzdálí sleduje, jak zakázaný cit nezadržitelně sílí a sleduje i jeho očekávané následky. Podle jeho názoru mohl být skutečnou příčinou Valdštejnovy vraždy právě tento pečlivě skrývaný a rafinovaně maskovaný vztah, který v prostředí dvorských intrik neměl naději na utajení. Na počátku roku 1634 prohlásil Ferdinand Valdštejna za zrádce a dal ho zavraždit. Jeho zákeřná vražda pak navždy ochromila i životní sílu nekonvenční císařovny z rodiny mantovských Gonzagů.... celý text

Přidat komentář

niknikita
10.02.2022 3 z 5

Jsou to jenom útržky z posledních let života Albrechta Valdštejna, zahrnující trochu chaoticky jeho románek s císařovnou Eleonorou. Většina dialogů mi připadá na tehdejší dobu psaná příliš současným jazykem a není v nich nouze o vtip, a tak jsem jim v historickém kontextu nějak nevěřila.
Třeba je to autorův záměr, kdo ví.

Kdo ale může vědět, jak by se například věci vyvíjely, kdyby si páter Quiroga nepustil pusu na špacír? Třeba by Valdštejn uskutečnil své plány a z Jičína by vyrostlo slavné a krásné město. Protože, jak podotkla v komentáři DraculasLady: Valdštejn byl sympaťák.

DraculasLady
20.12.2020 3 z 5

Zpětně pořád přemýšlím, proč jsem vlastně tuhle knihu začala číst... aha , už vím. Důvod je jednoduchý - ráda polykám celé série knížek, ať už na sebe navazují nebo ne. U tohoto autora to ale možná byla chyba... Stejně jako mě třeba Milenec královny vdovy nebo Vraždění lazebnic dokázaly aspoň trochu zaujmout, ale i zklamat, s příběhem generalissima a císařovny je tomu tak rovněž. Některé kapitoly nebo pasáže měly šťávu, některé se jevily úplně zbytečnými. Mrzí mě, že autor zvolil tak krátký rozsah. Kdyby totiž určitá místa trochu víc rozvinul a celý děj časově lépe doplnil a pospojoval, rozhodně by se kniha četla příjemněji a celkový dojem by byl třeba i na 4 hvězdičky. I v tom zakončení mi tak trochu něco chybělo... Ale co, Valdštejn byl sympaťák, takže dáme tři hvězdy.


Leona333
08.04.2020 3 z 5

,,Cherchez la femme! Za vším hledej ženu".
Zda opravdu svědectví - prozrazení milenců páterem Diegem Quirogyem, který byl zpovědníkem a důvěrníkem císařovny, vedlo k zavraždění Valdštejna v Chebu 25. února 1634, není zcela tak jisté. Stejně tak není zcela jisté, zda po tomto zjištění, ztratila Eleonora vůli žít...
Jisté je, že autor dle mého názoru napsal o tom knihu, ne zrovna zdařilou. Četlo se mi to, tak nějak všelijak... Chvílemi i nudná, zdlouhavá místa. Myslím, že autor v jiných knihách dokázal, že umí psát mnohem lépe.

SSTknihy
15.06.2018 3 z 5

Miloval Valdštejn Eleonoru, druhou manželku císaře Ferdinanda II. nebo jsou to všechno jen romantické pověsti. Zemřel slavný šlechtic a vojevůdce kvůli svému pocitu nepřemožitelnosti nebo ho do náruče smrti vehnala zakázaná láska. Kdo ví. Vladimír Přibský jako obvykle předkládá čtivě napsaný příběh, zasazený do reálných kulis 17. století a nechává nás nakouknout za závěsy, které možná ukrývaly jeden z nejromantičtějších příběhů České historie.

sgjoli
04.03.2018 2 z 5

I když autorův styl psaní mám celkem ráda, tohle nebylo pro mne to pravé. Kniha je na můj vkus napsaná příliš střípkovitě, není zde vlastně skoro žádný děj. Jde jen o jakousi mozaiku sestavenou z událostí ze života Valdštejna a Eleonory. Četlo se to lehce, ale na konci jsem byla z příběhu poněkud rozpačitá; celkové vyznění knihy vyšumělo do ztracena. Tato kniha mi bohužel moc nesedla.

Renda
23.09.2013 3 z 5

Neurazí, nenadchne.

dulinka
12.01.2013 2 z 5

nějak to nemělo spád..:-(