Vábení ostravské robky

Vábení ostravské robky https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/268187/bmid_vabeni-ostravske-robky-268187.jpg 4 7 4

Kniha botaničky Věry Koutecké Vábení ostravské robky provází čtenáře regionem, v němž by asi hledal přírodní poklady málokdo – snad jen zasvěcený biolog je ochoten se brodit černými usazeninami v okolí odkališť, rozhrnovat neudržované houští v místech, kde vlastně nedávno stávala města, vesnice, ale i svérázné hornické kolonie – osídlení se na mnoha částech Karvinska propadlo doslova pod zem, která byla v nejhlubších prohlubních zaplavena vodou. Pokud tyto projevy poddolování nebyly zavezeny v rámci technicky řešených rekultivací, dokázala příroda za pár let po jejich vzniku učinit doslova ráj pro mnohé rostliny i živočichy, často velmi vzácné a pod dýmajícími komíny nehledané – velkým překvapením pro mnoho čtenářů jistě bude mnohočetný seznam chráněných nebo ohrožených druhů v předposlední kapitole knížky. A aby čtenář nemusel příliš napínat představivost, je téměř každá stránka textu provázena realisticko-poetickými ilustracemi zkušeného krajináře a milovníka všeho živého, ale šelem, zvl. kočkovitých především, dlouholetého pracovníka ostravské ZOO Ludvíka Kunce. Tak tedy – vzhůru či dolů k haldám, odkalištím, ale i netušeně divokým řekám, prastarým stromům – vládce zdejšího ptactva orel mořský již pátrá po kořisti…... celý text

Přidat komentář

Bedřich63
26.07.2023 4 z 5

Ke čtení této knihy jsem se nechal zlákat hodnocením mého oblíbeného čtenáře a také tématem. A nelituji.
Kniha zaznamenává proměny krajiny v okolí Ostravy v průběhu několika let v souvislosti s rekultivací a nápravou škod po těžební činnosti.
Příroda si vždy postupně bere zpět to území, které jí vyrval nebo narušil člověk. Autorka popisuje na mnohých příkladech k jakým změnám dochází ve skladbě živočichů i rostlin.
Pro mě zajímavé téma, desítky let žiju v tomto regionu.
Text je doplněn mnoha nádhernými kresbami zvířat i krajiny, které věrně zachycují popisované skutečnosti.

tonysojka
31.03.2023 4 z 5

Příjemná literární procházka místy pro mne více či méně důvěrnými, některé z nich osobně navštívené.
Ilustrace, ač nejsem znalec výtvarného umění,se mi, normálně lidsky řečeno, strašně moc líbí.


Miruš
07.08.2019 4 z 5

...nádherné ilustrace...

gleti
23.03.2019 3 z 5

Nedočteno!!!
Neuvěřitelně mě iritoval autorčin patetický sloh, kterým líčí krajinu Ostravska. Ne že by neměla své kouzlo a poezii, ale spíše než o poezii oslavnou, jde o poezii věčného rváče. Ostravská příroda jako matka Kuráž přes všechny šrámy, které utržila od člověka, znovu a znovu povstává a dokazuje svou nezničitelnost.

Autoři knihy

Ludvík Kunc
česká, 1935 - 2021
Věra Koutecká
česká, 1954