V záři milionů III (Zlato na ulici)

V záři milionů III (Zlato na ulici)
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460785/mid_v-zari-milionu-iii-zlato-na-ulici-lYd-460785.jpg 4 2 2

Kdo by nechtěl poznat Ostravsko v jeho nejtajnějších záhybech, Ostravsko bědné a vysávané upírem kapitálu, začasté a skoro výlučně přivandrovalého? Také zde vynořuje se na povrch peněžní polský žid, který pro zář milionu učiní vše. Je talmudským židem a takovému je dovoleno dle morálky jeho vše, co cílí ke zničení křesťana. Jedna z nejlepších prací spisovatele v které je nakupeno překvapující množství faktů, jež nikdo nevyvrátí. Jaké úžasné kontrasty se tu zjevují: Brlohy chudiny ostravské, buržoasie odporná svou servilností a salony peněžních magnátů, jenž otvírají se i brány sněmoven jako zástupcům bědného lidu( proletariátu). To vše bylo možné v době z níž je vzat tento velkolepý román. Otřásající dojem z četby ještě zvyšuje ještě okolnost, že autor neidealizuje, pouze kronikářsky a při tom přece jen umělecky vypravuje, zaznamenává a varuje.... celý text

Přidat komentář

maryzka
31.03.2015 3 z 5

Velmi zajímavá a poučná kniha pro lidi s dlouhýma lokty, podvodníci, šmejdy. Zde se židovský obchodník snaží dostat ze dna do kterého spadl vlastní vinou, ale s pomocí bezpáteřních spojenců, manipulování s lidmi, politiky se mu daří postupně dostat na vrchol bohatství, zisku, moci.

Myslím si, že je zde popsán nebo spíš počátky ,, židovských obchodníků, lichvářů, kdy autor již docela naznačuje proč měli tyto lidé německé příjmení, proč je s nimi spojená lichva, obchod s kořalkou, palírny, to, že se autor nedožil Hitlera, tak někdy mám pocit, že převzal jeho myšlenky.( objevují se tam i slovo arijský)

Autorovy další knížky

František Sokol Tůma
česká, 1855 - 1925
1934  76%Na kresách I.
1935  80%V záři milionů
1948  35%Valašská světice I.
1929  20%Hyeny
1932  72%Celibát: Díl první