V trenkách a naboso

V trenkách a naboso https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152885/v-trenkach-a-naboso-152885.jpg 5 7 5

Autor v knize popisuje své dětství prožité na Mělníku, které nebylo lehké, protože vyrůstal za doby německé okupace a raného komunismu. Z knihy přímo čiší autorova nadsázka a smysl pro humor, jenž mu pomohl přežít všechna nebezpečí, která ho potkala.

Přidat komentář

velbloud_z_cech
04.06.2020 5 z 5

Knihu jsem si zakoupil v informačním centru v Melniku před několika lety, ale dlužím její upřímnou recenzi. Pokud vás doběhne nepříjemný pocit z kosmopolitní doby, tlak z kariéry v korporatě nebo korektní jazyk světoobčanů, tak knížka je velebným odpočinkem. Vytrhne vás z globalní současnosti a její mediální morálky. Je autentickým pohlazením od chlapce z doby minulé vychovaným tichým provinčním městečkem, kde i "honorace byla honorativnější". Autor popisuje svůj život očima chlapce s chutí tesit se foglarovsky ze života a přetavit atmosféru ospalého a starobylého městečka stvořeného "k věcné nudě" na zábavný Disneyland zážitků z ulic a domova. Chce ho opisovat tak, jak ho to učilo město u řeky. Kniha je krásný, lidský láskavý a humorem překypující odkaz, že vyrůstat mimo velké město umí být zdrojem bohaté inspirace přítomné po zbytek života. Pokud se dětství naplno přežije. Vzpomínky a zážitky malého mrňouse, kterému se špička Melnické věže zapíchla hluboko do srdce a zanechala řeku zážitků na místní postavičky, které už dnes tak lehce nepotkáme.

Noeni
28.03.2020 4 z 5

Jiří Čumpelík v knize popisuje vzpomínky na své dětství a část historie jeho (a i mého) rodného města za německé okupace a druhé světové války. Vše vnímá s nadsázkou a nechybí ani smysl pro humor. Kniha je doplněná kolážemi od Genadije Alexandrova.

„Světy dětí a světy dospělých se od sebe vzdalují děsivou rychlostí. Setkají-li se náhodně, je to jako kontakt mezi jinými civilizacemi!"

Když čtu řádky o tom, jak Mělník v té době vypadal, jaká dobrodružství se zde dala každý den prožívat a vymyslet se dalo úplně cokoliv z čehokoliv, nejraději bych se vrátila v čase a prožila to všechno s ním, protože to i navzdory válce muselo být na jednu stranu naprosto skvělý a myšlenka, že takové dětství už nikdy nikdo nezažije, mi připadá hodně smutná. Po přečtení knihy jakobych Mělník vnímala zase o něco jinak než dřív.

„Dobrým rodičům by se měly stavět pomníky! Udělali pro svět víc než některý blbý politik."

„Lidi sou divný. Všechno, co děláš veřejně a bezelstně, může bejt vostudný a hanba. Mravný je jenom to, co není vidět."

Kniha se mi líbila, rozhodně doporučuju!


janinakul
06.04.2014

Dobrý den, poradí někdo, kde by se dala tato kniha sehnaT ? dĚKUJI

Evus
24.03.2013 4 z 5

Zajímavé počtení o všedních věcech viděných očima malého kluka. Nejzajímavější však bylo sledování válečné historie našeho města jeho pohledem

Donatello
02.03.2013 5 z 5

Autorova nadsázka a smysl pro humor, hlavně však jeho tvrdohlavost neustoupit života ani o píď, A přesně o tomhle je tato kniha.

Autorovy knížky

Jiří Čumpelík
česká, 1933 - 2000
2007  94%V trenkách a naboso