V říši korálů a žraloků

V říši korálů a žraloků https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60389/mid_v-risi-koralu-a-zraloku-7su-60389.jpg 5 3 1

Dobrodružství v Karibském moři Vystudovaného zoologa nejvíc fascinovali žraloci, které chtěl zbavit pověsti postrachu oceánů.

Přidat komentář

Inutihar
29.06.2021 5 z 5

Kniha, na kterou jsem kdysi dávno narazil ve výprodeji mé místní knihovny za 5 Kč, aby mě po letech opakovaného čtení dovedla až k výletu na Curacao a Bonaire. Co víc třeba dodat?

Jinak je to velmi zajímavý cestopis zachycující první zkušenosti s potápěním a následnou cestu tří rakouských studentů (z tehdy již anektovaného Rakouska) za potápěním do nizozemského Karibiku v předvečer druhé světové války. Když po několika měsících jejich pobytu válka začala, jako příslušníci nepřátelského státu se ocitli v dosti nezáviděníhodné situaci, kdy byli považováni za špiony. Zpět do Evropy se dostali po komplikované cestě přes USA, Čínu a SSSR (což je ale v knize velmi zestručněno, protože v době vydání knihy to již nebyly státy spřátelené či neutrální).

Hans Hass byl průkopníkem podmořského výzkumu, fotografie a filmování jako J. Y. Cousteau a panovala mezi nimi i jistá míra rivality. Od konce 60. let však Hass z obecného povědomí mizí a širší veřejnosti je nyní prakticky neznámý.