V ohnisku nepokoje

V ohnisku nepokoje https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35445/v-ohnisku-nepokoje-35445.jpg 4 3 1

Kniha obohacuje obsáhlou kafkovskou literaturu o zcela nový pohled: v centru pozornosti nestojí jako obvykle spisovatel sám, ale členové jeho rodiny, rodiče Hermann a Julie Kafkovi, jeho tři sestry i další příbuzní. Informace o nich byly dosud pro badatele zajímavé jen tehdy, pokud mohly nějakým způsobem přispět k vysvětlení nebo interpretaci Kafkova díla. Wagnerová ve své práci vychází z Kafkových deníků a dopisů, kromě toho nejenom pečlivě prostudovala archivy, především pražský policejní archiv, v němž našla mnoho zajímavých informací, ale zpovídala i pamětníky. Knížka představuje v tomto smyslu nejen přínos ke kafkovskému bádání, ale i k historii českých Židů ve spektru dějin jedné typické židovského rodiny z níž vzešel jeden z nejvýznamnějších představitelů moderní světové literatury.... celý text

Přidat komentář

Diorissimmo
14.02.2014 5 z 5

Další výborná kniha od Aleny Wagnerové. Životopis Franze Kafky, jeho rodičů, tří sester a ostatních příbuzných na pozadí historických událostí přelomu 19. a 20.století, je zároveń i historií židovské komunity v Čechách. Autorka rekonstruuje život, především Kafkův duševní život, který byl impulzem pro jeho dílo, zejména z deníkových zápisů, dopisů a z vyprávění Kafkovy neteře a lidí, kteří ho znali. Sám Kafka formou deníkových záznamů reflektoval a vtipně glosoval každodenní události v rodině. Autorka se též zamýšlí nad velice komplikovaným vztahem mezi Franzem a jeho otcem Hermannem Kafkou, kdy každý od toho druhého očekávali něco zcela jiného, než dotyčný mohl splnit a ve výsledku to mělo zcela jistě vliv na Kafkovo dílo.
Velice poutavě napsáno, dozvěděla jsem se spoustu nového a dalo mi to podnět k dalšímu studiu. Osud rodiny je nicméně velmi tragický, pro svůj židovský původ jsou všichni členové rozvětvené rodiny postupně povoláni do transportu, tři mladší Kafkovy sestry umírají v koncentračních táborech, po válce se téměř nikdo z nich nevrátí a sám Franz tomuto osudu unikne jen "díky tomu", že zemře už v roce 1924 na tuberkulozu.
Děkuji autorce, že mi přiblížila život a osud Franze Kafky a já mám chut si přečíst něco z jeho díla. Třeba Proměnu. Nebo Dopis otci.