V kanoích napříč Evropou

V kanoích napříč Evropou https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397683/mid_v-kanoich-napric-evropou-nvL-397683.png 4 2 1

O výpravě pražských středoškolských studentů, kteří pod vedením svého profesora tělocviku v roce 1925 sjeli Dunaj na trase Bratislava - Konstanta.

Přidat komentář

Turlogh
24.09.2018 4 z 5

Výborná knížka z dávných let, která zajímavým a vtipným způsobem popisuje plavbu čs. vodáků, vysokoškoláků a vodních skautů nejprve v prvním díle po Dunaji, něco přes 1500 km, od Bratislavy až k ústí Dunaje do Černého moře. V díle druhém (v jedné knize) pak výpravu maličko obměněnou a rozšířenou o ženskou část výpravy (paní profesorka a žačka gymnázia) po vodách řeky Rýna a několika řek francouzských. Vynikající kresby, poučné náčrtky a fotografie pak velmi vhodně doplňují celé vyprávění. Byl jsem velmi příjemně překvapen, že kniha z roku 1928 (to bylo první vydání) je tak čtivá a zaujme i dnešního čtenáře. Vždyť od jejího vydání uplynulo již devadesát let a všichni účastníci výpravy jsou bohužel již dávno mrtvi. Osobně mě velice potěšilo, že výpravy po Dunaji se účastnil i známý český vodní skaut zvaný Duha. Jediné co bych snad knížce vytkl, jsou občasné hluboké úvahy o tehdejším čs. sportu, apod., ty už dnes asi moc čtenářů neosloví...ovšem i tak si vodáci a vodní skauti mohou k mému hodnocení ještě půl hvězdy navíc přičíst.

Štítky knihy

vodáctví skauti

Autorovy další knížky

Jiří Wála
česká, 1897 - 1960
1936  70%V kanoích napříč Evropou
1936  0%V. S. putuje za sluncem

Kniha V kanoích napříč Evropou je v

Přečtených2x
Čtenářské výzvě1x