V hlavní roli Adele Astairová

V hlavní roli Adele Astairová https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519950/bmid_v-hlavni-roli-adele-astairova-64c240517be58.jpg 5 14 4

Fred Astaire je jeden z nejslavnějších tanečníků 20. století, jenž spolu se svou partnerkou Ginger Rogers dobyl jeviště a kina po celé Americe. Málo se však ví, že proslulé duo Ginger a Fred mělo svého předchůdce: první taneční partnerkou slavného Freda byla jeho starší sestra Adele. Sourozenci Astairovi (původním jménem Austerlitzovi, rodina si po příchodu do Ameriky změnila jméno) byli dětskou senzací již na počátku století a kritikové tehdy dokonce považovali o tři roky starší Adele za tu talentovanější a zářivější polovinu sourozeneckého dua. Jejich světový úspěch se zrodil v den, kdy společně nastoupili premiérovou cestu do Evropy, jež jim od základů změnila život. Především Adele na evropských podiích zářila a Londýn ji přivítal jako superhvězdu. U nohou jí klečeli synové z nejváženějších aristokratických rodin včetně samotného následníka, ovšem Adele měla – na rozdíl od cílevědomého bratra – o svém životě jinou představu. Adelin příběh dokresluje její fiktivní přítelkyně Violet, mladá tanečnice pocházející z nuzných poměrů, jež se stůj co stůj snaží uspět ve velkém světě prken, jež znamenají svět. A dosažení svých cílů je ochotná obětovat takřka vše. Plastický příběh Adelina života se v rychlém tempu odvíjí na pozadí převratných historických událostí. Jak ve velkém, celosvětovém měřítku, tak i v drobných detailech týkajících se postavy Adele se autorka důsledně přidržuje faktů a už od první stránky nás vtáhne do atraktivního, ale mnohdy i drsného světa profesionálních tanečníků.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historické romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Starring Adele Astaire , 2023


více info...

Přidat komentář

milary
02.03.2024 3 z 5

Beletrizovaný životopis...
Části o Adele, které jsem si mohla dohledat, taneční kariéra, životní peripetie na pozadí historických událostí - to mě zajímalo. Nevěděla jsem o její existenci doposud nic a ráda jsem se dozvěděla.
Neseděla mi fikce; zpracování bylo čím dál romantičtější a rozostřenější, sklouzávalo k sentimentu, a to už nebylo nic pro mě.

tracey9
30.10.2023 5 z 5

V hlavní roli Adele Astairová je další béžovka, která vyšla u nakladatelství Metafora. A tahle mě bavila moc! Věděli jste, že slavný tanečník minulého století měl starší sestru Adele? Já ne!

V této knize se s Adele seznámíme poměrně podrobně. Nejprve sledujeme, jak poprvé přijíždí s bratrem do Londýna, aby vystoupili se svou show poprvé v Londýně. Adele byla, stejně jako Fred, tanečnicí a podle mnohých dokonce talentovanější než její bratr. Jak to, že o ní tedy nic moc nevíme?

Adele totiž toužila po lásce, manželovi, rodině... a tak se jednoho dne vzdala své kariéry, aby se provdala za anglického aristokrata a stala se lady Charles Cavendishovou.

Dál nebudu Adelin příběh prozrazovat, protože stojí za to si ho přečíst :) autorka Eliza Knight dokáže vtáhnout do děje, s humorem a nadhledem psát o vystoupeních, večírcích i flirtech mladé Adele. Zároveň citlivě popisuje smutné události, které přichází. Mě osobně bavila i druhá linka fiktivní tanečnice Violet, která pochází z chudinských poměrů, ale má neuvěřitelný talent. Spřátelí se sice s Adele, o své místo mezi tanečníky, ale musí nejednou pořádně zabojovat...

Kniha mě moc bavila a dostává ode mě 4,5 z 5 :)

Knihu jsem četla v rámci spolupráce s nakladatelstvím Grada a nakladatelstvím Metafora moc děkuji!


eva3992
01.10.2023 5 z 5

Kdo by neznal Freda Astaira? Ale kdo ví, že měl sestru, se kterou dlouhé roky tvořil taneční pár? A navíc, že jeho sestra byla označována za tu talentovanější a zářivější polovinu sourozeneckého dua. Tato kniha nám přiblíží Adelin život v letech 1923 až 1954. Dozvíme se, proč se rozhodla ukončit svou kariéru a jaký byl její život na pozadí smutných historických dějin.

Miluji zbeletrizované životopisy, obzvláště pak „BÉŽOVKY“ od Metafory. Když jsem četla jakoukoliv knihu z této řady, byla jsem nadšená. A stejně tak tomu je i tentokrát. Ač se to ze začátku nezdálo, nakonec jsem dostala velmi silný příběh o silné ženě.

Je to psáno lehce, čtivě. Do příběhu jsem se ponořila a knihu jsem nemohla odložit. Vím, že je to zbeletrizovaný příběh, tedy, že ne vše z něj je pravda, ale autorce jsem uvěřila každé slovo a celou dobu jsem měla pocit, že to přímo vypráví Adele Astair.

Kromě samotného osudu hlavní hrdinky, je zde ukázán nelehký život celebrit. I když se v tomto případě odehrává v minulém století, některé problémy se nezměnily a jsou tu stále.

Je zde ukázána sourozenecká láska, rodinná pouta, ale i láska mezi mužem a ženou. Samozřejmě tu nechybí láska k tanci a k práci. A někdy je těžké rozhodnout, která z nich je ta nejsilnější.

Jako pokaždé, když čtu podobný příběh, dohledávala jsem si další informace, dívala se na fotografie a videa. Ale pozor! Pokud jste na tom stejně, nejdříve si přečtěte knihu a teprve poté si dohledávejte. Mohli byste přijít o překvapení, která jsem v životě Adele nečekala. A jak to mám ráda, dozvěděla jsem se spoustu nového.

I tentokrát jsem si potvrdila, že žánr zbeletrizovaných životopisů je můj oblíbený, a i nadále budu podobné knihy vyhledávat.

iška
10.09.2023 4 z 5

Velmi dobře se to četlo. Přiznám se, že Fred Astaire se mi spojuje hlavně s Ginger Rogersovou. A to spolu vystupovali pouhých 6 let. Se svou sestrou Adele vystupoval Fred víc jak dvakrát tolik a já o ní nevěděla. Jen mi trochu vadilo, že tu chyběl nějaký doslov, kde bych se dozvěděla alespoň o některých pramenech, kde autorka čerpala informace. Uvědomuji si, že se jedná o beletrii - ale i tak. Dost věcí jsem si sama dohledala a ověřila. Jen s Violet si nejsem jista.

Štítky knihy

tanečnice

Autorovy knížky

Eliza Knight
americká
2023  90%V hlavní roli Adele Astairová

Kniha V hlavní roli Adele Astairová je v

Přečtených20x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce41x
Chystám se číst45x
Chci si koupit13x