V botách rybářových

V botách rybářových https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375324/mid_v-botach-rybarovych-h3k-375324.jpg 4 6 4

Autor prorocky předběhl dobu, když ve svém románu z roku 1962 líčí zvolení papeže-Ukrajince, který strávil dvacet let v lágru na Sibiři. Papež Kiril se snaží vnést do Vatikánu svěží vítr evangelia, ale naráží na řadu překážek – i tam, kde by je nečekal. Podle knihy byl natočen slavný film The Shoes of the Fisherman (1968).

Literatura světová Romány
Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

Shoes of the Fisherman , 1963


více info...

Přidat komentář

InaPražáková
27.06.2022 3 z 5

West vystihl atmosféru doby a o pár let předešel II. vatikánský koncil – v době, kdy se ještě katolická církev vyjadřovala výhradně v latině a myšlenka výuky a mše v lidových jazycích byl novátorská. Většina postav románu jsou modernisté a humanisté, kteří už ztělesňují reformovaného pokoncilního ducha (a evidentně také Westovy ideály). Jejich vztah k Bohu a věrouce se liší, nejsou dokonalí dle doktríny a/nebo mírou osobních chyb a pochybností, ale jsou lidští v nejlepším slova smyslu (vlastně se k dokonalosti blíží, jenže podle měřítek pravdy a lásky, ne podle komisí Svatého stolce). Je to jedno z kouzel knihy, všem postavám by člověk lidsky přál štěstí a úspěch, dá se s nimi možná ztotožnit, rozhodně mohou inspirovat.
Jinak jde ale přes specifické prostředí spíš o kvalitní mainstream - což není kritika, jen je dobré neočekávat myšlenkové hlubiny a literární výšiny: kniha je napsaná čistým, hladkým stylem, zápletky jsou emotivní a o některých myšlenkách lze dál přemýšlet, ale čtenář se celkově intelektuálně nenadře (přinejmenším to není třeba). Věrohodnost je na hraně - žádné zjevné lapsy, ale je lepší nepřemýšlet o tom, jestli se dá přísně tajná korespondence Vatikán-Kreml-Washington zahájit a udržovat tak snadno, jestli člověk, kterého po 17 letech vytáhnete z trestanecké kolonie, skutečně může být zcela vyrovnaný a k tomu orientovaný ve světě, jestli by někdo psal soukromý deník jako autobiografii, tedy s poznámkami, zda měl sourozence a co se mu stalo před mnoha lety.
Není to ale takové zjednodušování, aby mě to výrazněji dráždilo, čtivě zauzlované a hladce rozuzlované peripetie jsou poutavé, nenudila jsem se. V botách Rybářových je vynikající misijní počin ve jménu moderního, světu otevřeného katolicismu. Pro mě kniha na léto k vodě, ale věřím, že pro křesťany, kterým je v církvi těsno, nebo pro agnostiky, kteří mají potíž s formálním náboženstvím pro jeho věkovitou rigiditu, to může být potěcha duše.

sadlo
24.09.2019

Mně se líbí. Je to kniha pro přemýšlení i zamyšlení. Kniha, ke které se za pár let vrátíte, stále bude aktuální.


Vojslava
11.06.2018 5 z 5

Hutný a jistým způsobem dojemný román, od kterého jsem se nemohla odtrhnout... Je vlastně trochu prorocký a bavilo mne hledat, do čeho se autor "trefil". Určitě se ráda podívám i na film.

Elmo
08.04.2018 5 z 5

Výborná kniha. Zajímavý pohled na svět z doby, kdy stále hrozila jaderná válka, katolíků byla polovina počtu, jaký je dnes a papež téměř nevycházel za hranice Vatikánu.
Autor geniálně předpověděl prvního slovanského papeže, ale i Františka, protože hlavní hrdinou je ukrajinský Kyril Lakota, který se také jen těžce prosazuje reformy proti mínění některých spolupracovníků.
Knihou se jeho osud proplétá společně s kardinály, židovskou intelektuálkou, římským homosexuálním politikem, novinářem, který bojuje o zneplatnění manželství svojí milenky, a neortodoxním teologem. Každá z těchto zápletek by vydala na samostatný román, ale nejzajímavější je stejně papež.
Ten si dopisuje s šéfem SSSR, který ho kdysi v lágru vyslýchal a mučil. Zároveň se snaží udržet ve světě mír, bojuje s vlastními strachy, osamělostí a pochybami. Je to taková sonda do jeho soukromí.
Čtení mě opravdu chytlo, nemohl jsem se od knížky odtrhnout. Není dokonalá, ale pět hvězdiček ode mě dostane.

Štítky knihy

zfilmováno papežové

Autorovy další knížky

Morris Langlo West
australská, 1916 - 1999
1974  78%Leto Červeného Vlka
1991  60%Cassidy
1991  90%Harlekin
2000  80%Lazar
2018  87%V botách rybářových

Kniha V botách rybářových je v

Právě čtených1x
Přečtených7x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce2x
Chystám se číst7x
Chci si koupit3x