Úvod do šamanismu

Úvod do šamanismu https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94719/strucny-uvod-do-samanismu-94719.jpg 4 7 2

T. Dubios, profesor z wisconsinské univerzity, se zaměřuje na šamanské tradice z celého světa – od Sibiře přes severní i jižní Ameriku až po Asii. Zabývá se i pokusy o vymýcení těchto tradic a jejich znovuobnovením v novém kulturním i společenském kontextu.

Náboženství Literatura naučná Historie
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Introduction to shamanism


více info...

Přidat komentář

Heralt
03.06.2021 4 z 5

Havran- resp. Raven - měl symbolický význam pro indiány na severozápadním pobřeží od kalifornských břehů až po pobřeží Aljašky -pro někoho symbolizoval stvoření, proměnu nebo složitost přírody a jemnost pravdy nebo byl často vzýván jako pomocníka stvořitele a někteří z indiánů věřili, že zprávy od tvůrce jsou neseny na křídlech havrana - vystupoval také jako léčitel nebo ,,strážce tajemství"..

Havrane
vezmi na slunce
nech mne pod svými křídly
poletíme spolu k dennímu světlu
vezmi mne sebou
ke hvězdám
rozsvítit
duchové
obklopte nás............................................Jeanne Aawiia Breing /ostrov Haida/.................

Zmiu
14.06.2019 4 z 5

Kniha, která se na šamanismus dívá z jiného pohledu než Eliade. A není divu, máme tu moderní přístupy, jiné definice. Tohle všechno DuBois krásně vysvětluje, a ukazuje, kam se výzkum za ta léta posunul. Z čistě čtenářského hlediska je čtivější než Eliade, ale oba mají své kvality. DuBois mě potěšil ještě v jedné věci. Poprvé v životě čtu o něčem, co je nazývané neo- (zde neošamanismus) a není to myšleno pejorativně. DuBois mluví i o moderních městských šamanech s úctou a objektivitou badatele. V souvislosti s náboženstvím mi přípony neo- vadí, ale zde jsem byla sama překvapená, že mi vůbec nevadila. A bylo to tím přístupem, kdy to neo- neznamená, že daný směr je něco míň, něco nepůvodního. DuBois dává neošamanům kredit a ukazuje jejich místo v dnešním světě. Poslední kapitola víc než jiné ukazuje, jak má vypadat správná religionistika.


Štítky knihy

šamanismus

Autorovy knížky

Thomas A. DuBois
americká, 1960
2011  80%Úvod do šamanismu

Kniha Úvod do šamanismu je v

Přečtených9x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst7x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x