Uvnitř psa

Uvnitř psa https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210204/bmid_uvnitr-psa-210204.jpg 4 26 10

Člověk a jeho pes... Pes a jeho člověk... Nakolik jsou si ale doopravdy ti dva „svoji“. Rozumíme svému psovi a rozumí pes svému člověku? Kniha známé etoložky Alexandry Horowitzové nám na tyto otázky neobyčejně zajímavým a často překvapujícím způsobem odpovídá. Ano, rozumíme si – ale jen jak kdy. Záleží totiž na tom, abychom psovi ponechali jeho psí pohled a psí hodnoty. Abychom jej brali jako skvělého přítele psího a nikoli jako čtvernohého „člověka“. Základem je totiž vzájemný respekt k osobité povaze toho druhého. To u člověka předpokládá, aby se pokusil vžít do psí mysli (pohybovat se „uvnitř psa“) a podívat se na svět jeho očima – zjistit, co psi vidí, čenichají a vědí... Uvidíme pak, že „psí svět“ je v mnohém odlišný od toho našeho, zkrátka, že jsme se ocitli v jiném světě, plném překvapivých lákadel, nečekaných hrozeb a nových rozkoší.... celý text

Přidat komentář

Kishidlo
27.08.2022 5 z 5

Spolu s Konejšivými signály a Střetem kultur je v mojí trojce nej psích knih. Skvěle se čte. Je psaná lehce, ale přitom je plná zajímavých myšlenek. Moc se mi líbí, že v knize nejsou pouze myšlenky a názory autorky, ale většina informací má vědecký základ a odkazuje na nějaký výzkum.

hu_87
12.09.2021 4 z 5

Tak asi na začátek bych uvedla to, že je tu zmíněno spoustu zajímavostí (prostě populárně-naučná literatura jak má být), na druhou stranu jsou zde části, které jsou spíše filozofického rázu nebo pojednávají o tom, co je všem, kteří o pesanech aspoň něco ví, docela jasné. Je to mix etologie/biologie a evolučních věd. Vhodné nejen pro lidi, kteří si pejska chtějí pořídit.
Hned na začátku autorka zmiňuje: pes není jako my, očekávat od něj chování jako je to naše, je nesmyslné a nebezpečné. Nechme psy občas vyválet v bahně nebo je nekoupejme denně, respektujme, že jsou to pejsci a nečekejme, že na příkazi "k noze" hned automaticky poslechnou a nezlobme se na ně kvůli tomu (protože je to pro ně nepřirozené).
Pejsci jsou výjimečné bytosti a je třeba jim nejen dávat lásku, kterou si zaslouží, ale respektovat i to, že jsou to pejsci a mají také svoje potřeby, které se s těmi našimi nemusí shodovat.

Jinak teda poznámka, teď jsem si vzpomněla, že mě v knížce ještě zarazilo.
Temple Grandin je vědkyně, žena, která má autismus a která se zaobírá de facto chovem zvířat. Není to muž, jak chybně uvedla překladatelka.


MARSgirl
19.03.2021 5 z 5

Až na příliš rozvláčné popisy věcí a chování zvířat, které jsou asi všem, kromě lidem z USA jasné, moc super knížka!

Falda
08.03.2020 4 z 5

Zajímavá kniha. Dozvěděla jsem v ní spoustu nových informací. Určitě doporučuji pejskařům.

Marie108
22.01.2017 5 z 5

Nejlepší kniha o psech, na kterou jsem zatím narazila. Není to návod, jak se starat o psa, ale popisuje, jak pes vidí svět a jak ho prožívá. Kniha se mi velmi dobře četla.

jewarix
09.03.2016

Kniha je velmi zajímavá, ale mě osobně se špatně četla. Jinak je tam spoustu zajímavých postřehů. Pomohla mi si uvědomit v jakém světě psi žijí.

J.books
06.07.2015 odpad!

Absolutně neoslovila

Janie1989
06.06.2015 5 z 5

naprostá bomba mezi knihami o psech. dozvěděla jsem se spoustu věcí, které jsem nevěděla a takovouto knihu jsem hledala docela dlouho. všem mohu doporučit :)

Bomber
03.05.2015 5 z 5

Pro majitele psa, kterého skutečně zajímá, jak jeho nejvěrnější parťák chápe a vidí svět, je tato kniha skutečnou nezbytností. V prvé řadě naprosto objektivně a vědecky vyvrací zaužívané mýty, například že existují "bojová plemena", která jsou od přírody agresivní, že "drsné zacházení zaručuje poslušnost psa" a také že "psi jsou barvoslepí". Ve druhém sledu pak kniha vysvětlí čtenáři velmi podrobně, jak pes chápe svět a jak (a čím) vám může prozumět. Každému majiteli psa doporučuji, možná nejlépe ještě před samotným pořízením psího kamaráda. Možná vám knížka pomůže i rozhodnout, jaký pejsek pro vás bude ten nejúžasnější...

jindra13
02.03.2015 5 z 5

Tuto knihu vřele doporučuji všem, kteří mají doma své mazlíčky. Mám doma tři pejsky a po přečtení této knihy jsem se začala na ně dívat jinýma očima.